Skip to content
Social

Guvernul îi îngroapă pe români în datorii. ”Prima casă”, ajutor de stat pentru bănci și dezvoltatori imobiliari

Guvernul României a adus noi modificări la programul „prima casă”, dar aceste modificări nu reduc deloc povara suportată de români pentru a-și cumpăra o casă, ci mai mult le îngreunează dosarele.

În acest moment, dezvoltatorii imobiliari și-au crescut cifrele de afaceri cu ajutorul programului „prima casă”, în urma creditelor pe care românii le-au luat de la bănci pentru a-și cumpăra o locuință. Ideea de a cumpăra o locuință nu mai este totuși una plauzibilă, în condițiile în care creditul este pe 30 de ani și existând riscul să nu achiți, poți pierde și locuința, și banii plătiți până la momentul respectiv (așa cum s-a întâmplat în numeroase cazuri). „Prima casă” este de fapt o chirie mult mai scumpă.

Românii, îngropați în credite

Guvernul PSD și ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici au transformat programul „Prima casă” în program pentru românii cu venituri mici. Astfel, modificările aduse de Teodorovici limitează accesarea creditului la un venit net lunar de 4.500 de lei, al beneficiarului sau împreună cu soțul/soția. În cazul în care au și un copil sau mai mulți, venitul nu trebuie să fie mai mult de 7.000 de lei.

Dacă un român accesează un credit pentru „prima casă” de 250.000 de lei, va returna băncii suma de 500.000 de lei în 30 de ani. Sau 400.000 de lei în 20 de ani. Sau 321.000 de lei în doar 10 ani, potrivit simulărilor ING.

În loc să reducă din povara acestor credite, Guvernul s-a gândit să pună programul în cârca românilor cu salarii mai mici.

La o simulare rapidă, la un credit de 250.000 de lei pe 30 de ani, rata lunară ar fi de 1.300 de lei. Dintr-un venit net lunar de 4.500 de lei, mai rămân doar 3.200 de lei cu care ar trebui să trăiască două persoane o lună întreagă.

Colapsul constructorilor și al băncilor

În situația foarte probabilă în care statul român nu va mai avea creștere economică, atunci se va trece imediat la reduceri de cheltuieli sau la întârzieri de plată. Ceea ce înseamnă că băncile și dezvoltatorii imobiliari vor fi loviți în plin. De asemenea, apariția concedierilor sau a tăierilor de salarii le va diminua românilor intenția de a accesa noi credite pentru o casă și dezvoltatorii nu vor mai avea cui să vândă locuințele pe o piață pe care există deja mai multă ofertă decât cerere.

Cei mai afectați dezvoltatori imobiliari vor fi cei care sunt dependenți de programul „prima casă” și cei care construiesc la negru (chiar dacă România e paradis fiscal ținând cont de taxele și impozitele achitate de companii în comparație cu alte state din UE).

Colapsul dezvoltatorilor imobiliari va exploda și atunci când Euro va crește. Momentan, cursul leu-euro este ținut sub control de BNR în mod artificial, însă după alegerile prezidențiale este de așteptat să explodeze și să vedem adevărata valoare a cursului care se va apropia de 5 lei un euro. Acest lucru va influența inclusiv ratele la bănci, dar și puterea de cumpărare, făcând tot mai dificilă supraviețuirea cu 4.500 de lei pe lună cu o rată la bancă.

La fel ca în 2008, piața imobiliară din România este alimentată artificial de către bănci și nu reflectă puterea de cumpărare a românilor, într-o țară în care se plătesc rate de două ori mai mari decât în Germania sau Italia, pentru aceeași sumă de bani.

1 comentariu la “Guvernul îi îngroapă pe români în datorii. ”Prima casă”, ajutor de stat pentru bănci și dezvoltatori imobiliari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.