Skip to content
Ediția de astăzi Focus

Guvernul Orban, decizie de ULTIM MOMENT: alegerile locale au fost amânate

Guvernul Orban a pregătit un proiect de Ordonanță de Urgență, prin care dorește să prelungească mandatele aleșilor locale „până nu mai târziu” de finalul anului 2020, în condițiile în care pandemia de coronavirus și restricțiile specifice fac aproape imposibilă desfășurarea alegerilor locale.

Totodată, potrivit vicepremierului Raluca Turcan s-au simplificat și condițiile pentru cei care vor să candideze la alegerile locale, potrivit PSNews.ro

Este evident că, în această situație de criză, nu se pot desfășura activități specifice campaniei electorale și că alegerile trebuie organizate într-un context sigur din punct de vedere epidemiologic. Așadar, trei instituții, AEP, împreună cu MAI și Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației au inițiat un proiect de OUG de prelungire a mandatelor aleșilor locali, până nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020. În același timp, ținând cont de actualul context epidemiologic și de criză, ținând cont și de Decretul Președintelui României privind starea de urgență, inclusiv procedura pentru pregătirea alegerilor electorale și desfășurarea acestor alegeri doresc cele trei instituții să fie simplicate, în sensul în care partidele politice și candidații pentru funcțiile din administrația publică locală să prezinte o singură listă de susținători. De asemenea, să fie nevoie să se depună un număr minim de 25.000 de semnături, între care 500 de alegători din fiecare județ și 1.000 de alegători din Municipiul București, a declarat vicepremierul Raluca Turcan, în cadrul ședinței de Guvern desfășurate luni la Palatul Victoria.

Decizia vine în contextul în care, în finalul lui martie, Autoritatea Electorală Permanentă că „organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă, iar asupra datei alegerilor parlamentare, care ar trebui să aibă loc la finalul anului, planează un grad mare de incertitudine”, într-o scrisoare transmisă președintelui Klaus Iohannis și premierului Ludovic Orban.

Dacă alegerile locale ar avea loc în data de 28 iunie 2020, hotărârile Guvernului, necesare pregătirii și organizării acestora, ar trebui să intre în vigoare cel mai târziu în data de 13 aprilie 2020”, se arăta în scrisoarea trimisă de AEP.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.