Skip to content
Ediția de astăzi

Haos în ALDE: speriat că ar putea pierde partidul, Tăriceanu a luat prima măsură

Disperare în ALDE! Speriat că ar putea pierde partidul, Călin Popescu Tăriceanu a convocat de urgență o întâlnire a BPN.  Înainte, însă, de a-i convoca pe cei din ALDE la o discuție referitoare la soarta partidului, Tăriceanu a avut un dialog aprins luni cu Daniel Chiţoiu, secretarul general ALDE, căruia i-a reproșat că a negociat prost alianța cu PRO România, partid condus de Victor Ponta, spun sursele noastre.

Printre îngrijorările lui Călin Popescu Tăriceanu se află inclusiv aceea că ar putea să îi fie luat partidul pe sub mână de vechii prieteni. Amintim că grupul parlamentar al PSD a stabilit să îl susțină pe fostul ministru de Externe Teodor Meleșcanu pentru funcția de președinte al Senatului. Meleșcanu nu ar fi avut o disucție înainte pe acest subiect cu Călin Popescu Tăriceanu, potrivit PSNews.ro

Supărare mare în ALDE

În ALDE nu este liniște deloc. Alianța făcută cu Victor Ponta fără consultarea în prealabil a partidului i-a nemulțumit pe mulți din partid. De asemenea, retragerea lui Tăriceanu din cursa pentru Palatul Cotroceni a fost văzută ca un abandon nejustificat.

Deja au apărut mesaje publice transmise de parlamentari ALDE care critică ieșirea de la guvernare și abandonul lui Tăriceanu. După trecerea unui senator de la ALDE la PSD, deputatul ALDE, Ion Cupă, președinte al organizației Dolj, susține că partidul este adus într-un joc pe care liderii nu și-l doreau.

Mă întreb cum am ajuns din busola guvernării și a stabilității politice, dintr-o voce politică rațională, echilibrată să fim catalogați negativ din toate părțile?! Cum am ajuns să fim sursa unei instabilități politice și guvernamentale care folosește oricui, mai puțin românilor, militanților și votanților ALDE?!

Oare nu cumva nu ne-am apărat așa cum trebuie partidul și am cedat nepermis unor Casandre străine de interesul legitim a ceea ce am vrut și vrem să fim: o forță liberală autentică de secol 21 ?!

Văd în aceste zile lideri locali, parlamentari, militanți ALDE bulversați, peste tot în țară. Bulversați de renunțarea simultană și la o candidatură prezidențială proprie, în care toți am investit atâtea speranțe de relansare politică, și la guvernarea pe care am girat-o cu deciziile noastre, cu aportul nostru semnificativ la politici publice eficiente, inclusiv cu criticile noastre constructive.

Și mai văd în aceste zile pe liderul noului aliat politic că vorbește dezinvolt despre Opoziția de Stânga(??!!) pe care am reprezenta-o noi, ALDE și ProRomânia împreună. Și-l mai aud vorbind pe Victor Ponta de o fuziune între cele două partide!!! Iar liderii noștri nu schițează NICIUN gest în apărarea identității noastre liberale.

Pe ce drum mergem? Cine mai suntem noi, ALDE?

”Alianța pentru 1 OM”, asa cum am înțeles ca se numește alianța electorală cu partidul lui Ponta (fără să ne consulte nimeni pentru această denumire) nu este oare, în fapt, o Alianță pentru câțiva oameni de la vârful celor două partide?!

Sentimentul că suntem aduși într-un joc care nu e cel pe care voiam noi să-l jucăm – cu onoare si responsabilitate pentru români si viața lor, promovându-ne valorile și proiectele liberale pentru România – devine tot mai acut”, a scris Ion Cupă, pe Facebook, la finalul săptămânii trecute.

În zilele următoare PSD va încercă să convingă cât mai muți parlamentari ALDE să voteze Guvernul. De asemenea, social democrații încearcă să convingă și parlamentrii neafiliați și o parte din parlamentarii grupului Pro Europa (Pro România) care au plecat din PSD.

În acest moment, PSD are 204 deputați și senatori, în timp ce ALDE are 31 de parlamentari. PSD mizează și pe susținerea a cel puțin 8 parlamentari ai minorităților naționale. Pentru a trece Guvernul prin Parlament, Viorica Dăncilă are nevoie de 233 de voturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.