Skip to content
Administrație locală Recent

Împrumutul otrăvit al Guvernului pentru severineni – Păcură de 25 milioane de lei pentru încălzire, bani pe care îi veți returna cu dobândă usturătoare!

Guvernul a emis o Ordonanță de Urgență prin care împrumută primăria Drobeta Turnu Severin cu 9941 de tone păcură pentru a asigura agentul termic pentru următoarea perioadă. Decizia a fost luată după ce nu s-a alocat suma de 15.000 mii lei de la bugetul de stat, deși au existat promisiuni în acest sens. Amendamentul propus de deputatul PNL Virgil Popescu în acest sens a fost respins, în plen.

Cu maxim entuziasm, gratuit de altfel, dar așa cum ne-a obișnuit deputata PSD Alina Teiș a anunțat că uite Guvernul i-a ”salvat” pe severinenii și nu vor mai sta în frig. Ce nu știe însă, se pare, doamna Teiș e că există o diferență mare între ÎMPRUMUT și ALOCARE DE LA BUGETUL DE STAT.

Ca să îi traducem…asta înseamnă o cheltuială în plus pentru severineni, pentru că acest împrumut acordat de GUVERN este cu dobândă. Care trebuie achitată până la finele lunii octombrie.

Care sunt sumele? Potrivit calculelor făcute de PSNews Mehedinți, în baza prevederilor OUG-ului care a fost publicată în Monitorul Oficial, suma totală ce urmează să fie achitată de Primăria Severin, deci de severineni, este de  25. 628.892 lei (la prețul pieței de astăzi – 19 februarie 2019) plus 640.722.302 lei, care este dobânda (2,5% la valoare).

Asta dacă nu vor fi întârzieri, deci penalități. Dacă primăria nu dă acești bani Guvernului până la 31 octombrie 2019 la sumele de mai sus se vor adăuga, zilnic, dobânzi penalizatoare de 0,02%,adică 4,67% pe an, plus penalități de întârziere de o,01% pe zi, adică 3,65% pe an, plus dobândă de 6,5% pe an, adică în total  14,82% pe an.

Oare nu era mai simplu să se împrumute direct de la o bancă, unde dobânda este mai mică? În altă ordine de idei, doamna deputat Alina Teiș…asta este diferența dintre ÎMPRUMUT și ALOCARE DE LA BUGETUL DE STAT. La împrumut dai înapoi, cu dobândă, alocarea de stat nu se returna.

Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin Marius Screciu a fost contactat de PSNews Mehedinți pentru a transmite un punct de vedere legat de acest împrumut.

Am luat păcură împrumut de la Guvern. Dar voi purta discuții ca să găsim o soluție ca până la finele lunii octombrie să nu fie nevoie să dăm acești bani”, ne-a declarat Marius Screciu.

Mai jos redăm OUG-ul cu pricina:

Ordonanță de Urgență privind aprobarea scoaterii din rezerva de stat, sub formă de împrumut, a unei cantități de păcură necesare asigurării, pe perioada de iarnă, a agentului termic pentru încălzirea populației din municipiul Drobeta Turnu Severin, județul Mehedinți.

”Întrucât necesitatea furnizării agentului termic pentru populația din municipiul Drobeta – Turnu Severin, județul Mehedinți, reprezintă o situație socială stringentă, fiind insuficientă cantitățile de combustibil destinate asigurării unei funcționări în bune condiții pe perioada de iarnă. Având în vedere faptul că lipsa căldurii ar constitui un impediment major și în derularea activității spitalelor, grădinițelor, creșelor cu program prelungit, școlilor generale, liceelor și agenților economici, beneficiari ai serviciului de termoficare în sistem centralizat și ținând cont de faptul că necesitatea asigurării consumului de agent termic pentru perioada friguroasă constituie o situație extraordinară și vizează interesul general și imediat, în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituția României, republicată,

Guvernul României adoptă prezenta ordonanță de urgență.

Art. 1. – (1) Se aprobă scoaterea din stocurile disponibile păstrate în rezervele de stat, cu titlu de împrumut, până la fata de 31 octombrie 2019, a cantității de 9941 de tone păcură, necesară asigurării, pe perioada de iarnă, a agentului termic pentru încălzirea populației din municipiul Drobeta – Turnu Severin, județul Mehedinți.

(2) Împrumutul prevăzut la alin. (1) se acordă Serviciului Public cu Alimentare cu Energie Termică, entitate cu Municipiul Drobeta – Turnu Severin, fără constituirea de garanții aferente contravalorii produsului.

Art. 2. – Pentru cantitatea împrumutată potrivit art. 1, până la data scadenței, se percepe dobânda de referință stabilită de Banca Națională a României, percepută la valoarea de piată a combustibilului la data încheierii contractului de împrumut.

Art. 3. – (1) În cazul nerestituirii împrumutului prevăzut la art. 1 alin. (1), Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică va suporta, pentru primele 30 de zile, penalități de întârziere la plată la nivelul celor prevăzute de lege pentru creanțele bugetare la valoarea produsului prevăzută în contractul de împrumut, după care Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale va emite facturi pentru facturi pentru valoarea combustibilului calculată la prețul pieței.

(2) Până la acoperirea integrală a creanței Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică suportă, după expirarea termenului prevăzută la alin. (1), dobânzi și penalități de întârziere la plată la nivelul celor prevăzute de lege pentru creanțele bugetare, precum și dobânda de referință stabilită de Banca Națională a României la care se adaugă 4 puncte procentuale.

(3) Prin derogare de la prevederile art. 282 din legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare, eligibilitatea taxei pe valoarea adăugată ia naștere la încasarea parțială sau totală a facturii aferente contravalorii bunurilor.

Art. 4. – Pentru produsul energetic păcură prevăzut la art. 1, în baza art. 345 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, termenul de plată a accizelor este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se restituie împrumutul sau, în cazul nerestituirii împrumutului în termenul prevăzut la art. 3 alin. (1), până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-a încasat parțial sau total contravaloarea facturii.

2 comentarii la “Împrumutul otrăvit al Guvernului pentru severineni – Păcură de 25 milioane de lei pentru încălzire, bani pe care îi veți returna cu dobândă usturătoare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.