Skip to content
Ediția de Astăzi Focus

Liberalii solicită abrogarea de urgenţă a OUG 114 privind măsurile fiscale

Președintele PNL Ludovic Orban a anunțat că liberalii solicită abrogarea de urgenţă a OUG 114 privind măsurile fiscale având în vedere că deja se vede că duc sistemul energetic românesc în prag de colaps.

Rezultatul OUG 114/2018 va fi catastrofal pentru sistemul energetic românesc. În cazul în care termocentralele Complexului Energetic Oltenia (…) se opresc, există riscul de intrare în colaps, iar stocurile de cărbune mai ajung pentru câteva zile, conform informaţiilor pe care le avem de acolo. Aplicarea noii taxe pe cifra de afaceri afectează Complexul Energetic Oltenia, pentru că dacă nu s-ar fi aplicat această taxă şi-ar fi permis o majorare a salariilor cu aproximativ 20% pentru angajaţii aflaţi în grevă. Criza este provocată de nişte reglementări stupide, fără nicio fundamentare economică, făcute de nişte oameni care nu au niciun fel de experienţă în niciunul dintre domeniile în care s-au introdus noile taxe, care nu au la bază niciun fel de studiu de impact şi care riscă să arunce în aer atât piaţa financiar-bancară, cât şi piaţa energetică, piaţa comunicaţiilor şi să pună în pericol pensiile private contribuabililor români la Pilonul II de pensii. Solicităm abrogarea de urgenţă a OUG 114/2018 şi considerăm că în cazul sesiunii extraordinare, pe lângă modificarea de urgenţă sau abrogarea legii privind recursul compensatoriu, este necesară adoptarea de urgenţă a unei legi de respingere a OUG 114„, a declarat Orban, într-o conferinţă de presă.

Liderul liberal a susţinut că sistemul energetic românesc este în prag de colaps.

Există riscul de black out, adică de pană de curent generalizată. Guvernul PSD-ALDE riscă să lase România în beznă din foarte multe motive, în primul rând pentru că a jefuit în tot cursul anului 2018 companiile de stat, dintre care multe companii sunt în domeniul energetic, lăsându-le fără banii necesari pentru efectuarea investiţiilor şi fără banii necesari pentru asigurarea mentenanţei infrastructurii critice, în special pentru Transelectrica şi pentru Transgaz. Preţurile la energie au luat-o razna. (…) Preţul în România la energie electrică a ajuns aproape dublu faţă de preţul la energie electrică pe pieţele din jurul nostru. România a ajuns să importe energie (…) datorită scăderii producţiei de energie şi datorită faptului că mulţi operatori economici preferă să cumpere energie din alte ţări„, a spus Orban.

De asemenea, președintele PNL a afirmat că OUG 114 a provocat un şoc în România.

Situaţia de criză atât pe piaţa energiei electrice, cât şi pe piaţa gazului a fost provocată în exclusivitate de deciziile guvernamentale. OUG 114 (…) a provocat un şoc pe piaţa energiei şi nu numai, ci şi pe piaţa financiar-bancară. (…) Companiile din energie au pierdut aproape 10 procente din valoarea lor de pe bursă. La marea majoritate a acestor companii acţionarul majoritar e statul. Mai bine zis, statul a pierdut de pe urma deciziilor tembele ale Guvernului. Pierzând statul, evident că pierde fiecare cetăţean. (…) Avocatul Poporului nici până astăzi nu ne-a dat un răspuns, refuzând să atace la CCR OUG 114. Foarte multe companii din energie îşi vor pierde profitabilitatea şi multe dintre ele vor intra pe pierdere şi singura soluţie pentru a-şi menţine profitabilitatea va fi soluţia, dacă le va fi permisă, (…) să crească tarifele. Asta se va duce spre o creştere a preţului către consumatorul final”, a spus Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.