Skip to content
Ediția de Astăzi

Ludovic Orban, videoconferință cu liderii județeni ai PNL: ce decizie le-a transmis în privința alegerilor locale

Premierul Ludovic Orban a avut, marți seara, o videoconferință cu liderii județeni, pe tema alegerilor locale. Potrivit surselor, președintele partidului i-a anunțat că alegerile se vor amâna, fără a anunța o dată ulterioară la care acestea să aibă loc.

Autoritatea Electorală Permanentă a avertizat săptămâna trecută, într-o scrisoare transmisă atât preşedintelui Klaus Iohannis, cât şi premierului Ludovic Orban, dar şi preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului, că, în contextul epidemiei de COVID-19, „organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă, iar asupra datei alegerilor parlamentare, care ar trebui să aibă loc la finalul anului, planează un grad mare de incertitudine”, potrivit PSNews.ro.

„Dacă alegerile locale ar avea loc în data de 28 iunie 2020, hotărârile Guvernului, necesare pregătirii şi organizării acestora, ar trebui să intre în vigoare cel mai târziu în data de 13 aprilie 2020”, se arată în scrisoarea trimisă de AEP.

În plus, 1 aprilie ar reprezenta startul perioadei de înscriere online în Registrul electoral al alegătorilor cu domiciului sau reşedinţa în străinătate, care doresc să voteze în străinătate sau prin corespondenţă la alegerile parlamentare.

Autoritatea Electorală Permanentă a cerut amânarea alegerilor locale

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin Mituleţu-Buică, le-a trimis şefului statului, premierului şi preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului, şi un proiect de lege pentru cazul în care se va depăşi termenul de 13 aprilie pentru stabilirea datei alegerilor locale. Asta deoarece acest lucru ar duce la prelungirea mandatelor în curs ale primarilor, preşedinţilor de Consilii Judeţe şi membrilor Consiliilor Locale şi Judeţene, lucru care trebuie făcut prin lege.

Potrivit proiectului de lege întocmit de Autoritatea Electorală, mandatul primarului şi cel al preşedintelui de Consiliu Judeţean se prelungesc de drept pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă până la depunerea jurământului de către primarul, respectiv preşedintele de CJ, nou-ales.

Alegerile pentru noul primar, respectiv şef de CJ, „se organizează în cel mult 6 luni de la data încetării stării de mobilizare, de război, de asediu, sau de urgenţă, după caz”. Acelaşi lucru este valabil şi pentru alegerile pentru Consiliul Local şi Consiliul Judeţean.

Potrivit aceluiaşi proiect de lege, mandatele consilierilor locali şi judeţeni sunt şi ele prelungite pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până când noile consilii sunt legal constituite.

Întrebat pe 27  martie despre eventualitatea amânării alegerilor, premierul Ludovic Orban a spus că va chema partidele parlamentare la consultări, pentru a discuta despre alegerile locale, după ce Autoritatea Electorală Permanentă a cerut amânarea acestora.

„Voi chema partidele parlamentare la consultări și împreună vom analiza situația și vom lua soluția legală”, a spus Orban în timpul unei conferințe de presă.

Și ceilalți lideri politici cer amânarea alegerilor

Liderul USR, Dan Barna”Am fi iresponsabili să organizăm acum alegeri, când oamenii sunt îngrijorați cum își protejează bunicii sau copiii de această pandemie”.

Liderul PMP, Eugen Tomac: „Sănătatea publică trebuie să rămână prioritatea zero pentru ţară şi în cazul în care situaţia se va complica în următoarele săptămâni, orice decizie laută de Guvern cu privire la alegeri sau alte măsuri ce au drept obiectiv protejarea vieţii noastre, poate fi luat. Nu văd de ce într-o situaţie excepţională nu s-ar lua şi această măsură”.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor: „Prioritatea numărul unu trebuie să rămână sistemul de sănătate al oamenilor şi încercarea de a întârzia răspândirea virusului, ca să nu putem presiune prea mare pe sistemul sanitar, pe instituţiile statului. Nu ne rămâne altceva decât să respectăm indicaţiile specialiştilor şi deciziile autorităţilor. Aceasta este prioritatea numărul unu. După aceea, economia – ce facem cu întreprinderile mici şi mijlocii, fiindcă acolo este baza, şi cât de repede trebuie să iasă Guvernul cu nişte măsuri şi după aceea putem să ne gândim şi la alegerile locale, dar nu în iunie”.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, pentru PSnews.ro: N-am avut nicio discuție, nici în interiorul partidului, nici cu premierul, nici cu AEP. Trebuie să vedem care este prognoza. Este adevărat, trebuie făcută amânarea alegerilor prin lege, în Parlament. O să mă sfătuiesc cu colegii din PSD să vedem ce decizie vom lua. Nu cred că este o decizie politică. În primul rând trebuie să vedem ce se întâmplă cu epidemia de coronavirus în România, aceasta este prioritatea.

Liderul Pro România, Victor Ponta: „Războiul contra Epidemiei de Coronavirus este tot ce contează acum/grija faţă de oamenii afectaţi direct şi indirect/măsurile pentru asigurarea serviciilor de sănătate, pensii, salarii, educaţie – în această perioadă de criză! Alegerile locale programate în luna iunie în România trebuie amânate pentru septembrie, acum nu este timp de bătălii politice şi campanii electorale – totul trebuie să fie despre Războiul contra Epidemiei de coronavirus – şi despre măsuri contra crizei economice!”.

PSnews.ro a luat legătura cu mai mulți juriști, care au explicat că, potrivit Codului Administrativ, adoptat de Guvernul Dăncilă prin ordonanţă de urgenţă, alegerile locale pot fi amânate numai prin lege organică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.