Skip to content
Ediția de astăzi

Ministerul Economiei face anunț de ultimă oră legat de granturile nerambursabile

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri anunță că alături de Ministerul Fondurilor Europene,  au demarat demersuri privind suplimentarea sumelor pentru cei care au aplicat pentru granturile pentru capital de lucru şi pentru modificarea condițiilor pentru a redeschide înscrierea pentru măsura 1 – microgranturi.

Amintim faptul că etapa de înscriere în cadrul măsurii doi – granturi pentru capital de lucru s-a încheiat în data de 28 octombrie 2020. Au fost depuse un număr de 22.226 de aplicații, cu o valoare totală de 630 milione de euro, în conformitate cu solicitările depuse la administratorul de schemă de ajutor de stat, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri”, se arată într-un comunicat de presă.

Prin acest nou act normativ se stabilesc următoarele modificări și completări:

▪️pentru menținerea pe piață a întreprinderilor care au fost înființate în cursul anului 2019 și care au o cifră de afaceri anuală mai mică de 5.000 euro, deci care au  în general, o rata mare de eșec în piață și în particular, o mai mare incertitudine de supraviețuire în acest context economic decât întreprinderile care au o activitate mai îndelungată propunem și finanțare acestora prin  modificarea prevederilor de la art. 6 lit.

Pentru un IMM  înființat în anul 2019 cu cifră de afaceri mai mică de 5.000 euro, valoarea micrograntului se calculează prin înmulțirea numărului de luni de activitate din anul 2019 cu suma de 415 euro.

▪️ luând în considerare numărul mare de solicitări pentru granturi de capital de lucru (22.226) coroborat cu analiza Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri cu privire la necesitatea suplimentării fondurilor pentru sprijinul întreprinderilor propunem modificarea articolului 11 alineatul (4), în sensul că, pentru aplicațiile de finanțare depuse până în data de 28 octombrie 2020, fondurile alocate pentru granturile destinate capitalului de lucru sunt în valoare de 1.067.095.588 euro, din care 765.000.000 euro fonduri externe nerambursabile și 142.031.250 euro fonduri de la bugetul de stat și coparticipare de 160.064.338 euro de la beneficiari.

Prin modificările aduse actului normativ, Guvernul îşi propune ca un număr cât mai mare de PFA-uri, microîntreprinderi şi IMM-uri să acceseze aceste granturi.

Granturile nerambursabile vor ajunge în scurt timp la beneficiari. Pentru că am primit numeroase întrebări în ultimele zile despre aceste granturi vă anunț că noi, la Ministerul Economiei, alături de colegii de la Ministerul Fondurilor Europene, am lucrat să facem modificările necesare pentru a suplimenta suma pentru cei care au aplicat pentru granturile pentru capital de lucru și să modificăm condițiile pentru a redeschide înscrierea pentru măsura 1 – microgranturi„, a declarat Virgil Popescu ministrul economiei, energiei şi mediului de afaceri.

Proiectul poate fi consultat aici 👉:https://mfe.gov.ro/oug-oug130_11-10-2020/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.