Skip to content
Spot

Virgil Popescu, previziuni dure despre Fondul Suveran de Investiții: explozia deficitului și atacarea la CCR

Deputatul PNL Virgil Popescu – vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii din forul legislativ inferior – a oferit miercuri o declarație pentru PSnews.ro, în care a făcut previziuni dure despre Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), a cărui lege de înființare a fost votată în aceeași zi.

Parlamentarul de Mehedinți a început prin a-i acuza pe cei din PSD de lipsă de fair play – mai precis: de tăierea microfoanelor opoziției.

În plen a fost o atmosferă de încărcare psihică, pentru că efectiv ne-au tăiat microfoanele – nu ne-au lăsat să vorbim. Cel puțin eu când am luat cuvântul, să explic votul PNL-ului, microfonul nu a funcționat: era tăiat de către serviciul tehnic. Până la urmă, l-au reparat sau s-au făcut că-l repară și i-au dat drumul”, a afirmat Popescu.

În altă ordine de idei: Virgil Popescu și-a exprimat revolta că unele amendamente nu s-au regăsit astăzi în raportul final care a ajuns în plenul Camerei Deputaților.

Amendamentele pe care le-am discutat ieri (marți – n.r.) în ședința Comisiei de industrii și au fost respinse nu s-au mai regăsit în raportul final (pur și simplu au dispărut). Nu le-am mai putut discuta nici în plen. A fost pur și simplu un abuz pentru a trece pe repede înainte acest fond suveran de investiții, această jucărie pe care majoritatea PSD-ALDE i-a dat-o lui Dragnea”, a arătat PNL-istul.

Intrând pe fondul problemei, șeful liberalilor mehedințeni a avertizat asupra ipotezei ca pachete întregi de acțiuni din numeroase companii profitabile ale statului să fie trecute în proprietatea unor străini într-un mod netransparent, ocolind legislația în vigoare. Totodată, Virgil Popescu și-a exprimat îngrijorarea că deficitul bugetar ar putea exploda până la 9 sau chiar 10% – cu mult peste ținta de 3 la sută convenită cu UE.

Practic, au luat companiile din energie foarte profitabile (Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Romgazul, OIL Terminalul), au luat porturile strategice (toate porturile de pe Dunăre, portul Constanța), au luat aeroporturile, au luat companiile care exploatează resursele minerale și le-au trecut într-un fond de investiții care este condus total netransparent, dar care – mare atenție! – poate oricând să le înstrăineze fără a respecta o procedură de privatizare transparentă. Or, așa ceva este inadmisibil și cred că încalcă Constituția. PNL va ataca la Curtea Constituțională acest lucru.

Mai mult: Ministerul de Finanțe ne trimite la comisie o adresă prin care spune că a informat Eurostatul cu proiectul de lege aprobat de Senat (pentru a avea un control ex ante cu privie la deficitul bugetar), dar nu a primit răspuns și că ne va trimite răspunsul când îl va primi. Or, ce face majoritatea? Trece în forță fără niciun răspuns de la Eurostat și aprobă acest fond de investiții, neținând cont de faptul că s-ar putea să aibă chiar probleme mari, ca acest fond să fie inclus în deficitul bugetar al României, iar deficitul să crească. Și aici nu vorbim despre 3 virgulă ceva la sută. Dacă și acest fond va intra în calculul deficitului bugetar, vom ajunge undeva în jur de 10% – ceea ce ne scoate afară din Europa.

Spun că nu au bani de investiții și folosesc acest Fond Suveran pentru a face investiții, dar dacă ne uităm în partea cealaltă, la fondurile europene, acelea nu sunt atrase – banii nu sunt cheltuiți. Părerea mea este că acest fond de investiții este făcut tocmai pentru a asigura o negociere a lui Dragnea în relațiile cu diverse entități din afara țării, pentru a vinde aceste acțiuni – a vinde, practic, companiile profitabile ale României unor entități nu știu din ce parte. Domnul fost prim-ministru Ponta a spus astăzi că Israel și Rusia – am rămas ușor șocat când am auzit. Pentru că dacă așa este, este extraordinar de grav ceea ce se întâmplă în acest moment în România! Dar ca să spui că faci un Fond Suveran de Investiții, ca să faci investiții, în condițiile în care tu nu atragi banii pe care-i ai la dispoziție, atunci e o minciună crasă. Deci este clar că pentru altceva l-au făcut”, a detaliat Popescu.

Nici aleșii din ALDE nu au scăpat de tirul de acuzații din partea lui Virgil Popescu, președintele PNL Mehedinți învinindu-i că s-au întors la 180 de grade cu privire la votul pe FSDI.

Și mă miră și atitudinea colegilor din ALDE, care au votat și au susținut de la tribuna Parlamentului acest lucru, în condițiile în care Ministerul Energiei (pe care îl dețin ei) va rămâne practic un minister de ascuțit creioane – nu mai rămâne cu absolut nimic! Inclusiv pachetele minoritare la OMV, la Engie, la E.ON au fost luate, chiar dacă ele mai puteau fi gestionate. Ministerul Economiei rămâne și el fără conținut. Dar acolo nu e nicio pagubă, pentru că cu un așa ministru, mai bine nu-i dai de lucru! Cu toate astea, au votat cei de la ALDE, deși chiar astăzi, pe culoarele Parlamentului, ei spuneau că nu vor vota așa ceva. Erau foarte supărați. Eu nu pot să-nțeleg ce poate să le facă Dragnea parlamentarilor PSD și ALDE, de ascultă orbește și practic sunt părtași la jaful secolului – că așa putem să-i spunem”, a mai declarat pentru PSnews.ro vicepreședintele Comisiei de industrii.

În încheiere, Virgil Popescu a dat asigurări că Partidul Național Liberal va ataca legea la Curtea Constituțională a României (CCR).

Vom ataca la Curtea Constituțională și sunt convins că această lege nu va trece, pentru că este profund neconstituțional ca printr-o lege să iei cu japca pachetele de acțiuni ale unor companii (care sunt listate la bursă, care au alți acționari, care poate au drept de preempțiune) și să faci multe lucruri fără hotărâri ale acționarilor luate conform legilor. Deci nu poți să dai derogări la derogări la derogări de la lege, doar c-așa dorește un om în acest moment.

Legea Fondului Suveran era în procedură de avizare în Parlament, era amânată, iar de ieri, brusc, toate comisiile avizatoare au dat avize și în aceeași zi (cred că și la aceeași oră) și raport din partea Comisiei de politici economice, ca să intre astăzi în plen”, a conchis Popescu.

1 comentariu la “Virgil Popescu, previziuni dure despre Fondul Suveran de Investiții: explozia deficitului și atacarea la CCR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.