Skip to content
Ediția de Astăzi Recent

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu: Peste 2,4 milioane de elevi vor merge la școală de luni

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat că vor merge la școală un număr de peste 2,4 milioane de elevi din totalul de aproape 3 milioane, 2.915.000 de elevi.

Hotărârea CNCSU…. La primul articol, sunt definite cele trei scenarii. Art. 1, alin. 1 prevede: Rata de infectare cumulată pe 14 zile mai mică sau egală cu 1 la mie, vor fi deschise cu prezenţă fizică şcolile, după cum urmează – în primul rând, antepreşcolari, creşă, preşcolari – grădiniţă, elevi – învăţământ primar, inclusiv clasa zero, învăţământ gimnazial, învăţământ gimnazial, deci, practic tot, la rata de infectare mai mică sau egală cu 1. Următorul scenariu, rata de infectare între 1 şi 3 la mie, mai mică sau egală cu 3 la mie: vor merge cu prezenţă fizică antepreşcolari în creşă, preşcolari în grădiniţă, elevii din învăţamântul primar, inclusiv clasa pregătitoare, în şcoală. Vor merge, de asemenea, şi elevii din clasele terminale: a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a. Al treilea scenariu: rata de infectare peste 3 la mie, dar mai mică de 6 la mie, vor merge doar antepreşcolari în creşă, preşcolari în grădiniţă şi elevii învăţământului primar, inclusiv clasa pregătitoare. La următorul alineat se prevede că: se recomandă participarea cu prezenţă fizică a elevilor cuprinşi în învăţământul tehnologic, profesional, profesional dual şi post-liceal pentru activitatea de stagiu practic. Stagiile practice se pot derula cu prezenţă fizică. Toate acestea cu respectarea condiţiilor impuse de organizatorii de practică şi cu respectarea condiţiilor impuse de ordinul miniștrilor Educaţiei și Sănătăţii. Este un element important. S-a luat în considerare faptul că, pentru această categorie de elevi, stagiile practice nu pot fi derulate eficient în online. Universităţile – şi civile, şi militare – au autonomie şi decizia va fi luată de către conducerile acestor universităţi. Un alt punct: pentru unităţile de învăţământ preuniversitar din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului de Interne se face excepţie de la prevederile alineatului 1. Decizia va fi luată de către conducerile acestor ministere, în raport cu specificul și cu, bineînțeles, situația epidemiologică. Acestea sunt elementele prevăzute în hotărârea CNCSU de astăzi. Am vrut să precizez foarte clar definite scenariile, cine poate merge la școală. Este vorba de un număr de peste 2,4 milioane de elevi din totalul de aproape 3 milioane, 2.915.000 de elevi”, a declarat ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu a anunțat că suma de 30 milioane de euro va merge către plata orelor remediale.

Ordonanța de urgență care prevede modificarea unor acte normative vizează modificarea Articolului 58 din Legea Educației Naționale; mai exact, prin excepție de la alineatul 4, Art. 58, în semestrul II al acestui an școlar, suma de 30 de milioane de euro va avea ca destinație exclusivă derularea și plata orelor remediale. Plata se va face către școli, într-un cuantum de 0,4 ISR, 200 de lei pe lună, pentru fiecare elev cuprins în grupul țintă. Precizări despre constituirea grupului-țintă vor fi date printr-un ordin al ministrul educației în termen de 15 zile de la publicare în  Monitorul Oficial al acestei ordonanțe de urgență. Pot să vă spun de pe acum că în grupul-țintă vor fi cuprinși elevii care au înregistrat dificultăți cu privire la procesul de învățare online din cauza accesului dificil la internet, accesului dificil la echipamente IT. De asemenea, vor fi cuprinși elevii aflați în situație de risc cu privire la neîncheierea situației școlare pe primul semestru. Aceste modificări vizează semestrul II al anului școlar 2020-2021. Pentru următorul an școlar, 2021-2022, cu trei luni înainte de începere, deci în luna iunie 2021, prin ordin de ministru, se va regla modul de derulare a programului „Școala după școală” în anul care va începe în septembrie 2021”, a mai declarat ministrul Educației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.