Skip to content
Ediția de astăzi

Ministrul Sănătății anunță când s-ar putea deschide terasele și plajele: Relaxarea rămâne o prioritate pentru noi

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat în exclusivitate pentru PS News că nu există în acest moment motive de îngrijorare cu privire la creșterea cazurilor de coronavirus în România.

„Avem 213 cazuri noi de coronavirus, la fel ca în ziua precedentă, dar avem 177 de cazuri de terapie intensivă, cele mai mici cifre de până acum”, a susținut ministrul, potrivit PSNews.ro

Nelu Tătaru a precizat și că în aceste zile vedem efectele weekendului de relaxare, de după starea de urgență, când mai mulți români au dat năvală în locurile publice. Nu în ultimul rând, ministrul a menționat că vor exista încă două etape de relaxare a măsurilor, una ce va fi anunțată pe 1 iunie și alta ce va fi anunțată pe 15 iunie.

„În funcție de ce se întâmplă acum vom vedea cam care vor fi relaxările și în ce măsură. Noi am dat drumul până acum la relaxările care pot fi controlate cel mai ușor. Dacă de la 1 iunie ne gândim la o deschidere a teraselor, atunci trebuie să le pregătim și pe acestea. Dacă de pe 15 iunie ne gândim să deschidem și plajele, iar trebuie să ne gândim și la asta”, a precizat acesta.

Ministrul a spus că, deocamdată, „rămânem în această stare de alertă, care a fost instituită la nivel național, dar rămânem și în starea noastră de alertă, cea epidemiologică”.

”Orice măsură de relaxare este urmată și de o creștere a numărului de cazuri. Sperăm să rămânem în acest registru și nu mai mult. Efectele acelui weekend de după starea de urgență le vedem zilele acestea. În general, o simptomatologie a unei boli poate apărea din ziua 2 până la ziua a 10-a de boală. De mâine începem să evaluăm zilele următoare de după weekend. Rămâne aceeași prioritate pentru noi relaxarea, dar în același timp avem o prioritatea pe care am avut-o și până acum: centrele de bătrâni, a persoanelor din centrele neuropsihice și personalul medical”, a adăugat ministrul Sănătății.

”Precauția este principala noastră armă”, susține Nelu Tătaru, care a vorbit și de viitoarele măsuri de relaxare, care vor fi luate etapizat, în funcție de evoluția epidemiei.

”Rămâne să vedem ce se întâmplă și zilele următoare pentru că de asta va depinde și următoarele relaxări. Avem o perioadă de relaxare pe care vrem să o dăm pe 1 iunie și una pe care vrem să o dăm pe 15 iunie. În funcție de ce se întâmplă acum vom vedea cam care vor fi relaxările și în ce măsură. Noi am dat drumul până acum la relaxările care pot fi controlate cel mai ușor. Dacă de la 1 iunie ne gândim la o deschidere a teraselor, atunci trebuie să le pregătim și pe acestea. Dacă de pe 15 iunie ne gândim să deschidem și plajele, iar trebuie să ne gândim și la asta.

Trebuie să vedem ce avem până atunci, dacă avem o creștere foarte ușoară a numărului de cazuri de la o zi la alta și cu pasaje scurte în care vom vedea creșteri, n-ar trebui să fie o problemă. Dar în măsura în care vom vedea o creștere excesivă de cazuri, să ajungem la 300 pe zi, deși e puțin probabil în context, vom veni și cu măsuri restrictive”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pentru PS News.

Amintim că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate alte 213 de noi cazuri de îmbolnăvire, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. Este o ușoară creștere față de raportările din ultimele zile, când au fost înregistrate sub 200 de cazuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.