Skip to content
Ediția de astăzi

Mobilizare a social-democraților la primele ore. Județele dominate de PSD au cea mai mare prezență la vot

La primul tur al alegerilor prezidențiale, PSD a câștigat foarte puține județe, doar 10, în timp ce PNL s-a impus în cele mai multe. Numai că privind prezența, se remarcă un lucru similar cu ceea ce s-a văzut în primul tur.

Până la ora 12, în top 10 județe cu cea mai mare prezență sunt foarte multe județe câștigate de PSD și dominate de baroni locali, mai ales în sudul României. Însă după ora 12, vom observa că începe să se mobilizeze și electoratul PNL, potrivit PSNews.ro

Astfel, la ora 11:30, top 10 județe cu prezență la vot: Teleorman (18,78%), Ilfov (18,22%), Olt(18,08), Constanța(17,52), Dâmbovița(16,98), Vâlcea(16,91), Mehedinți(16,90), Argeș(16,87), Giurgiu (16,85), Dolj (16,34).

Nu este neapărat importantă ordinea lor, cât faptul că multe dintre ele au fost câștigate de PSD în primul tur.

Astfel, din acest top 10 avem mai multe județe care votează masiv cu Viorica Dăncilă: Teleorman, Olt, Mehedinți, Argeș, Giurgiu, Dolj. Pentru Klaus Iohannis rămân 4 județe: Ilfov, Constanța, Dâmbovița, Vâlcea.

La numărătoarea finală va fi foarte important și numărul total al voturilor, nu neapărat câte județe a câștigat fiecare. Degeaba un candidat câștigă județe în care se votează foarte puțin. Pentru că la polul opus, rămân foarte multe județe cu o prezență slabă și acestea au fost câștigate de Iohannis în primul tur.

Din această atitudine a electoratului pentru deduce că votanții Vioricăi Dăncilă sunt motivați, în timp ce Klaus Iohannis a reușit să aibă un electorat demobilizat. Rămâne de văzut cum va continua votul după ora 12 și până la ora 15, un moment important în economia alegerilor. Dacă PNL nu reușește să-și crească prezența la urne, Klaus Iohannis va începe să aibă emoții privind rezultatul final.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.