Skip to content
Ediția de astăzi

Noi reguli de călătorie în UE, de la 1 februarie. Cei care au certificat verde nu trebuie să mai stea în carantină sau să prezinte teste COVID suplimentare

Călătorii ar putea să se deplaseze pe teritoriul UE doar cu dovada de vaccinare, recuperare sau un test negativ, fără a fi nevoiți să se confrunte cu măsuri de carantină sau de testare suplimentară, în conformitate cu noile reguli pentru călătorii.

Miniștrii au susținut recomandările Consiliului la o reuniune a Consiliului Afaceri Generale de marți, confirmând un raport al POLITICO la sfârșitul săptămânii trecute, potrivit PSNews.ro

Scopul este de a „ține cont de avantajul situației individuale a persoanelor, în special a persoanelor vaccinate, și de a limita pentru acestea cât mai mult posibil restricțiile de călătorie în Europa”, a declarat secretarul francez pentru Afaceri Europene, Clément Beaune, înaintea întâlnirii.

Călătorii vor putea intra liber într-o țară dacă au avut schema completă de vaccinare cu maximum 270 de zile în urmă sau dacă au primit o vaccinare de rapel. Acest lucru se aplică și persoanelor care s-au recuperat de COVID-19 în ultimele 180 de zile și pasagerilor cărora li s-a făcut un test PCR cu 72 de ore înainte de sosire sau un test cu antigen cu 24 de ore înainte.

O excepție va viza țările din categoria cea mai înaltă de risc  epidemiologic. În prezent, cea mai mare parte a UE se încadrează în această categorie.

Noul cadru va intra în vigoare la 1 februarie, la fel ca și o perioadă de nouă luni pentru certificatele de vaccinare în urma unui curs primar de vaccinuri.

Noile măsuri modifică, de asemenea, harta existentă a ECDC, care servește în prezent drept bază pentru restricțiile de călătorie. Conform noilor valori, harta, care evaluează nivelurile de risc legate de coronavirus în diferite regiuni europene, va lua în considerare și ratele de vaccinare atunci când cântăresc cazurile noi.

Varianta Omicron a SARS-CoV-2 a adus pandemia într-o nouă fază și i-ar putea pune capăt în Europa, a declarat duminică directorul Organizației Mondiale a Sănătății pentru regiunea europeană, Hans Kluge. Acesta a făcut declarația în codițiile în care Omicron a devenit dominantă la nivel mondial.

Procedurile existente au fost modificate

Capitalele europene au convenit, de asemenea, să modifice procedura existentă de „frânare de urgență” care permite țărilor să impună restricții temporare călătorilor pentru a întârzia răspândirea noilor variante. În noul cadru, Comisia ar putea propune o abordare coordonată a călătoriilor din zonele în cauză.

Țările UE ar trebui să încerce să intensifice eforturile de secvențiere pentru a detecta orice variante care reprezintă 1% sau mai puțin din cazuri.

Schimbările regulilor vin pe măsură ce varianta Omicron se răspândește în întregul bloc. Spre deosebire de valurile anterioare, creșterea cazurilor nu a provocat în mare măsură creșteri ale mortalității, unii experți în sănătate prognozând încheierea fazei acute a pandemiei în Europa.

Comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, a spus că este timpul să se pună capăt măsurilor care au făcut călătoriile „mai greoaie și mai puțin previzibile în UE”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.