Skip to content
Recent

Nu s-au terminat emoțiile: PICCJ ar putea redeschide dosarul Microsoft mare

Nu s-au terminat emoțiile: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) ar putea redeschide dosarul Microsoft mare.

Este vorba despre speța în care erau vizați opt foști miniștri, dintre care numai unul a fost trimis în judecată, iar în cazul celorlalți șapte acuzațiile au fost clasate (la unul fiindcă fapta nu exista, iar la ceilalți ca urmare a intervenirii prescripției).

Concret: Parchetul General se gândește dacă să facă sau nu recurs în interesul legii (RIL) în legătură cu prescrierea faptelor din speța Microsoft.

Cu referire la aspectele invocate în mass-media privind soluția de clasare dispusă în cauza cunoscută generic sub denumirea «dosarul Microsoft», instrumentată de către Direcția Națională Anticorupție, Biroul de informare şi relaţii publice face următoarele precizări:

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție efectuează o analiză jurisprudențială și doctrinară asupra îndeplinirii condițiilor legale de promovare a unui recurs în interesul legii privind instituția prescripției răspunderii penale”, a anunțat luni PICCJ, într-un comunicat publicat pe site-ul propriu.

Potrivit portalului LegeAZ.net, recursul în interesul legii este „calea procedurală prin intermediul căreia procurorul general al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din oficiu sau la cererea ministrului justiţiei, precum şi colegiile de conducere ale curţilor de apel au dreptul, pentru a se asigura interpretarea şi aplicarea unitară a legii pe întreg teritoriul României, să ceară înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să se pronunţe asupra chestiunilor de drept care au fost soluţionate diferit de instanţele judecătoreşti. Deciziile prin care se soluţionează sesizările se pronunţă de Secţiile Unite ale înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Soluţiile se pronunţă numai în interesul legii, nu au efect asupra hotărârilor judecătoreşti examinate şi nici cu privire la situaţia părţilor din acele procese. Dezlegarea dată problemelor judecate este obligatorie pentru instanţe”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.