Skip to content
Ediția de astăzi Social

Orban: Ne dorim creșterea pensiilor, dar vrem să avem garanţia că vor putea fi plătite

Situația economică a României este cel puțin complicată. Toți indicii economici arată scăderi importante, iar instituțiile financiare europene prevăd României o scădere economică între 4,5 și 6,5%. Administrarea crizei medicale generate de coronavirus pare o povară prea mare pentru guvernul Orban.

Trebuie spus că la preluarea guvernării, pe 4 noiembrie 2019, PNL a primit o situație economică stabilă, cu creștere economică și deficit sub 3%. Odată cu situația economică bună, PNL a primit și moștenirea promisiunii de creștere a pensiilor. Deși declarativ atât Orban cât și ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, au fost de acord cu majorarea pensiilor, aceștia s-au ferit să vorbească despre date fixe sau procente, potrivit PSNews.ro

Premierul Orban: Avem ca prioritate plata pensiilor şi a salariilor

Discursul guvernamental se schimbă de la o zi la alta. Ministrul Finanțelor vorbea de creștere economică, iar premierul ne spunea că este priortar să plătim pensii și salarii, deci întâmpinăm dificultăți și facem tot posibilul. În ceea ce privește creșterea pensiilor, Ludovic Orban a declarat al Realitatea Plus:

„Noi am prevăzut în bugetul de stat sumele necesare pentru asigurarea creşterii pensiilor, le vom creşte, dar decizia nu poate fi luată decât după o analiză foarte serioasă. Noi ne dorim creşterea pensiilor, dar în acelaşi timp vrem să avem garanţia că vor putea fi plătite, pentru că drumul spre iad este pavat de bune intenţii. Dacă tu creşti un venit public fără să ai resursele financiare şi fără să ai garanţia că ai capacitatea să plăteşti fie salariile, fie pensiile, după prognozele pe care nu le facem numai noi, ci şi alte instituţii financiare, rişti să faci numai rău. După şase luni, în conformitate cu legea responsabilităţii fiscal-bugetare, vom avea raportul semestrial privind evoluţia economiei. De asemenea, vom face prognozele şi vom consulta toate prognozele făcute de Comisia Europeană sau de alte instituţii (…) şi vom lua decizia în funcţie de posibilităţile reale pe care le vom avea”.

Această declarație lungă ascunde, în sub text, un mesaj dur: Economia este la pământ, nu se pune problema de creșterea pensiilor. Astfel, guvernul Orban va intra în galeria guvernelor de dreapta care, indiferent de situație, i-au nedreptățit pe pensionari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.