Skip to content
Ediția de astăzi Focus Recent Social

Senatul a adoptat noua lege a pensiilor

Senatorii au adoptat luni, 26 noiembrie, noua lege a pensiilor, care urmează să ajungă la Camera Deputaților, for decizional în acest caz. Potrivit noului proiect din 2021 punctul de pensie va fi de 1875 lei, după ce vor fi o serie de creșteri graduale: 2019 – 1.265 de lei, 2020 – 1.775 de lei, 2021 – 1.875 de lei.

Pentru moment nicio pensie în plată nu va scădea. Legea mai prevede că ANAF va transmite către Casa Națională de Pensii Publice sumele datorate și plătite pentru fiecare salariat. Cetățenii se vor putea informa de pe site-ul CNPP cu privire la stagiul de cotizare realizat, venitul obținut și sumele achitate drept contribuții. În cazul în care vor constata că angajatorii nu le achită contribuțiile vor putea sesiza organele abilitate.

Totodată, vor fi introduse masteratul și doctoratul ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultatea, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creșterea copilului, șomajului indemnizat, deportării, prizonieratului și detenției politice, prevăzute de legislația în vigoare. Au fost coborâte pragurile de reducere a vârstelor de pensionare de la 6 ani la un an pentru condiții deosebite, și de la 2 ani la un an pentru condițiile speciale.

USR s-a abținut și PNL a votat împotrivă. Președintele PNL a declarat că legea a pensiilor în varianta propusă de PSD nu spune un cuvânt despre două lucruri extrem de importante, și anume, pensiile speciale și Pilonul II de pensii.  De asemenea, PNL susține clar desființarea tuturor pensiilor speciale, mai puțin pensiile militarilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.