Skip to content
Ediția de astăzi

Parlamentarii PNL stabilesc priorităţile împreună cu Guvernul; Ministrul Economiei: Preţul la gaze nu va creşte

Parlamentarii liberali au început luni o serie de întâlniri cu membri ai Guvernului pentru stabilirea priorităţilor legislative.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a fost primul care a deschis seria întâlnirilor, potrivit PSNews.ro

Nu cred într-o creştere a preţului gazelor naturale, ba din contră, cred într-o scădere a preţului gazelor naturale în special că s-a trecut de acest vârf de iarnă, mai avem doar o lună şi preţul gazelor naturale şi al energiei electrice nu a crescut, exact aşa cum v-am asigurat. Toată lumea spunea că odată cu abrogarea OUG 114 vor creşte preţurile. Nu, nu a fost nicio creştere de preţuri. Vă spun şi de ce nu va creşte preţul gazelor naturale, după părerea mea, după ieşirea din această iarnă pentru că avem un depozit de stocuri foarte mari de gaze naturale. Vor rămâne în continuare stocuri de gaze naturale în depozite. Operatorii care le au depozitate vor vrea să vândă pe piaţă acel stoc de gaze pentru că, dacă nu-l vor vinde şi îl vor menţine în continuare, vor plăti o taxă suplimentară încă un an de zile, deci preţul lor va fi mult mai mare, va creşte preţul şi vor fi nevândabile. Vom avea un exces de gaz pe piaţă începând din martie, aprilie. Eu sunt convins că preţul va fi mai mic. (…) Va fi oferta mai mare decât cererea„, a declarat Virgil Popescu, după întâlnirea de la Parlament.

El a arătat că i-a informat pe liberali că punctul de vedere al Executivului cu privire la trecerea ANPC de la Guvern la Parlament este negativ. De asemenea, ministrul a punctat că Guvernul nu susţine legea apelor minerale.

Ministrul a spus că discuţiile au vizat şi proiectul de modificare a legii energiei electrice şi gazelor naturale care se află în dezbatere în Comisia de industrie, arătând că ar trebui depuse amendamente. Despre o modificare a legii offshore el a afirmat că aceasta se va putea face doar în Parlament, dacă există consens.

Suntem în lucru cu o ordonanţă foarte importantă. Nu înţelegem de ce în legea off-setului, lege care permite revitalizarea industriei de apărare româneşti atât de stat, cât şi privată, a fost scos off-setul pentru Guvern la Guvern. Ministerul Economiei împreună cu Ministerul Apărării am finalizat textul şi îl trimitem spre avizare tuturor ministerelor avizatoare şi vrem să-l aprobăm în prima şedinţă de Guvern în aşa fel încât în Parlament să ajungem repede cu această ordonanţă şi toate achiziţiile care se vor face pe motive de securitate naţionale Guvern la Guvern să beneficieze de off-set. În acest moment, off-setul nu este exclus pentru a se aplica pentru achiziţii Guvern la Guvern„, a adăugat Virgil Popescu.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a menţionat solicitările parlamentarilor liberali către ministrul Economiei.

Noi am solicitat domnului ministru să urmărească cu prioritate apariţia HG privind redevenţele din exploatări de suprafaţă. Este un proiect al PNL prin care 80% din redevenţe rămân la nivel local – 40% la primărie, 40% la consilii judeţene. Este un proiect politic pe care ni l-am asumat pentru a întoarce parte din aceste redevenţe la nivel local şi este pentru prima dată după 30 de ani când redevenţa nu mai merge în proporţie de 100% la bugetul de stat şi rămâne la nivel local unde se întâmplă pagube. (…) Domnul ministru ne-a dat asigurări că săptămâna aceasta acest proiect de HG pleacă la avizare. (…) L-am informat pe domnul ministru despre o iniţiativă a colegilor cu privire la includerea branşamentelor pe reţele de distribuţie în tarife astfel încât acestea să fie mai uşor suportate de către populaţie„, a spus Roman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.