Skip to content
Recent Spot

Ministrul Economiei, despre abrogarea OUG 114 și impactul asupra prețului la gaze și energie

Ministrul Economiei Virgil Popescu a anunțat modificările ce vor fi efectuate asupra OUG 114 și care urmează să fie făcute prin angajarea răspunderii Guvernului. Totodată, el a dat asigurări că nu vom vorbi de prețuri mai mari la gaz și curent, ci din contră există perspective ca acesta să fie mai mic.

Ordonanța 114, în integralitatea ei, și am prezentat cabinetului principalele modificări pe care dorim să le facem și pe care dorim să fie promovate în piață în așa fel încât efectele dezastruoase pe care Ordonanță 114 le-a avut asupra domeniului energetic să fie ridicate. Practic, după cum știți, domeniul energiei este împărțit în două părți: energia electrică și gazele naturale. În ambele zone, și de energie electrică, și de gaze naturale, Ordonanța 114 a impus niște bariere de preț la achiziția energiei electrice și a gazului natural de la producători către furnizori. Practic, a scăzut prețul de achiziție al energiei electrice și al gazelor naturale pentru furnizori, dar la populația casnică prețul nu a scăzut; practic, s-a creat o marjă mult mai mare pentru furnizori în a-și mări profitul. Acest lucru nu mai poate să rămână și am propus guvernului în prima lectură, practic, ridicarea acestor bariere de preț la producători pentru gazele naturale la 1 iulie 2020 și pentru energia electrică la 31 decembrie 2020. Practic, în anul 2020 vom elimina toate aceste bariere”, a declarat ministrul Economiei și Energiei.

Virgil Popescu a precizat că s-a discutat în cadrul Executivului și despre ridicarea acelei taxei de 2% impuse companiilor din energie pe cifra de afaceri.

O taxă care a crescut inutil factura românilor, o taxă în urma căreia s-au strâns peste 600 de milioane de lei în conturile ANRE, bani care stau în conturi și nu produc absolut nimic, și am propus guvernului ca cu acești bani să se poate efectua proiecte în zona de energie, proiecte în zona de eficiență energetică și, evident, să-i putem folosi și pentru consumatorul vulnerabil, pentru că, tot în cursul anului 2020, ne-am propus şi ați văzut în programul de guvernare și ne ținem de promisiuni, vom defini consumatorul vulnerabil și schema de finanțare a acestuia. De asemenea, nu trebuie să uităm că avem două infringementuri, un infringement care este în derulare cu privire la blocarea exporturilor de gaze naturale, un infringement pe care îl vom ridica prin această eliminare a barierelor de la 1 iulie şi un preinfringement cu privire la faptul că, prin Ordonanţa 19, care a modificat Ordonanţa 114, practic, reglementatorul, independenţa reglementatorului a fost afectată, iar Parlamentul a intervenit şi Guvernul a intervenit şi a impus o rată a rentabilităţii de 6,9% la companiile de distribuţie din energie electrică şi gaze naturale, o rată care nu poate fi impusă de Guvern şi de Parlament, ci trebuie calculată în baza unor norme de către ANRE. Am ridicat şi această barieră şi am redat independenţa reglementatorului, urmând ca, în 90 de zile, de la 1 ianuarie, să creeze noul cadru de reglementare pentru această rată a rentabilităţii. Aici avem de examinat ori cu 31 martie, ori cu 1 iulie să ridicăm această rată a rentabilităţii de 6,9%. Practic, prin toate aceste măsuri pe care le luăm prin proiectul de modificare a Ordonanţei 114 dorim ca să ajungem, în 2021, la o piață liberă, la o piață care să nu mai aibă distorsiuni, o piață în care prețul la consumatorul casnic să nu crească”, a mai completat ministrul.

Virgil Popescu a transmis, cu fermitate, că nu vom avea creșteri de preț de la 1 ianuarie.

Nu vom avea creșteri de preț de la 1 ianuarie în ciuda a ce spun unii și alții, și o să vedeți acest lucru, se va vedea foarte curând că prețul la energie electrică și la gaze naturale nu va crește de la 1 ianuarie și o piață în care prețul la energia electrică la consumatorul casnic reglementat de către ANRE să nu fie mai mare decât prețul pe piața concurențială, preț pe care îl oferă Hidroelectrica, pentru că nu este normal acest lucru, ca în momentul de față, astăzi, dacă dumneavoastră vreți să vă mutați de pe piața reglementată la Hidroelectrica, care este un jucător în piață și care are un preț concurențial, să plătiți mai puțin. În mod normal, ar trebui ca prețul la reglementat să nu existe dacă prețul concurențial este mai mic pe piață. Cam atât, pe scurt, aș vrea să vă zic despre acest lucru și să nu uităm, și nu este normal ca, în urmă cu o lună, cu o lună şi jumătate, prețul gazelor naturale pe piața românească să fie mai mare decât prețul la vecinii din Ungaria, din Austria. Deci, toate repercusiunile pe care Ordonanţa 114 le-a făcut în piață vor fi înlăturate prin aceste măsuri pe care le vom lua săptămâna viitoare, probabil, și eu cred că, după ce se va fi aprobat acest proiect de lege prin asumarea răspunderii, piața va reveni ușor, ușor la normal, iar România va deveni, acolo unde îi este locul, o țară independentă din punct de vedere al energiei electrice și al gazelor naturale”, a mai declarat ministrul Economiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.