Skip to content
Ediția de astăzi Recent

Partidul Social Democrat va depune la CCR o sesizare de neconstituționalitate privind hotărârea de revocare din funcție a Avocatului Poporului 

Social democrații anunță că depun la CCR o sesizare de neconstituționalitate privind hotărârea de revocare din funcție a Avocatului Poporului și condamnă motivele reale pentru care Coaliția de guvernare a forțat demiterea cu orice preț a Avocatului Poporului.

Demersul abuziv inițiat de Coaliția de guvernare are drept scop înlăturarea Avocatului Poporului înainte de 1 iulie 2021 – dată până la care Guvernul intenționează să adopte două ordonanțe de urgență privind privatizarea sănătății și anularea majorării alocațiilor pentru copii. Având în vedere că ambele acte normative pregătite de guvern au vicii majore de constituționalitate era absolut necesar ca actuala Coaliție să preia controlul politic asupra instituției Avocatului Poporului, singura în măsură să atace la Curtea Constituțională ordonanțele Guvernului. Ținând cont că la 1 iulie 2021 intră în vigoare noul Contract-cadru dintre Casa Națională de Asigurări de Sănătate și furnizorii de servicii medicale era nevoie ca Guvernul să emită o ordonanță de urgență pentru a-și duce la îndeplinire planul de privatizare a serviciilor de sănătate, sub forma așa-zisei co-plăți. Prin această măsură o parte importantă a fondurilor de la spitalele de stat va fi transferată către clinicile și spitalele private, în detrimentul cetățenilor cu venituri mici care nu își permit co-plata. Singurul impediment pentru realizarea acestui plan de destructurare a sistemul public de sănătate era Avocatul Poporului, mai ales că acesta a mai contestat anterior o ordonanță similară, admisă atunci cu unanimitate de membrii Curții Constituționale”, anunță cei de la PSD.

Social democrații susțin că se opune încercărilor PNL,USR-PLUS și UDMR de transformare a României în stat totalitar.

Tot la 1 iulie ar fi trebuit să intre în vigoare creșterea alocațiilor cu 20 de puncte procentuale. Cum legea prin care partidele de la putere voiau să anuleze această creștere ar fi fost atacată la CCR de către PSD, ceea ce ar fi împiedicat intrarea ei în vigoare înainte de 1 iulie, Coaliția a ales varianta ordonanței de urgență pentru a bloca majorarea alocațiilor, aceasta fiind deja în primă lectură în ședința de guvern de ieri. Or, posibilitatea de atac la CCR în acest caz aparținea doar instituției Avocatului Poporului. PSD se opune încercărilor PNL,USR-PLUS și UDMR de transformare a României în stat totalitar și va semnala Comisiei Europene, Consiliului Europei și tuturor organismelor internaționale, acest derapaj grav de la normele democratice. De asemenea, Partidul Social Democrat avertizează că, atunci când va reveni la guvernare, va anula toate actele normative prin care puterea actuală încearcă să destructureze sistemul public de sănătate. La fel, am procedat și în trecut când guvernarea PSD a redeschis spitalele închise în timpul guvernării PDL. De asemenea, după revenirea la guvernare, PSD va utiliza toate mijloacele legale pentru realizarea  unor acțiuni de control asupra celor care au pus la cale această acțiune anti-națională și anti-populară”, mai anunță social democrații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.