Skip to content
Ediția de astăzi Recent

Piesa lunii ianuarie a fost expusă, la Muzeul Regiunii Porților de Fier

La Muzeul Regiunii Porților de Fier, din municipiul Drobeta-Turnu-Severin, a fost expusă piesa lunii ianuarie. Lucrarea este o pictură în ulei pe carton care înfățișează portretul poetului Mihai Eminescu. Aceasta aparține pictorului gorjean Matei I. Băzăvan.

„Poetul nepereche al neamului românesc este redat tânăr, la vârsta de 19 ani, cu papion la gât, cu fața ovală, cu privirea pătrunzătoare spre stânga, cu ochii luminoşi, cu gura expresivă, ras la mustăţi, cu fruntea înaltă și părul mare.
Pictura este o redare fidelă a portretului fotografic realizat de către fotograful ceh Jan Tomáš, în anul 1869, la Praga, fotografie devenită mai târziu portretul oficial al scriitorului. În perioada respectivă, prima fotografie a lui Mihai Eminescu, care s-a păstrat până în zilele noastre, n-a fost percepută ca imagine absolută, ci a fost văzută ca o fotografie reuşită din tinereţe. Unii cercetători susțin că fotografia i-a fost necesară lui Eminescu pentru dosarul de înscriere la Universitatea Carolină, iar alte afirmații susțin că el s-a fotografiat pentru „hatârul” Veronicăi Micle.
Dacă s-ar realiza o evidență riguroasă și migăloasă a tuturor multiplicărilor acestei fotografii, care s-a impus de la sine, prin eliminarea naturală a tuturor celorlalte și devenită astăzi portretul efigie, ținând seama de manualele școlare tipărite, de edițiile populare, critice și de lux publicate, de afișe, pliante, filatelie, numismatică, medalistică, etc. am ajunge cu siguranță la un număr surprinzător de reproduceri.
Lucrarea de pictură a intrat în patrimoniul Muzeului Regiunii Porților de Fier în anul 1969, când descendenții pictorului Matei I. Băzăvan au donat muzeului 100 de lucrări de artă și alte obiecte cu valoare documentară”, se arată într-o postare pe pagina oficială a Muzeului Regiunii Porților de Fier

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.