Skip to content
Ediția de astăzi

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, aprobat

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă depus de România a fost aprobat, joi, de Consiliul Uniunii Europene, iar în decembrie ar trebui să avem primii bani.

Întâlnire ECOFIN mai scurtă decât de obicei. Partea bună este că nu au fost întrebări şi nici observaţii la PNRR-ul României. Am avut o intervenţie foarte scurtă. Tot ceea ce ţinea de Comisia Europeană a fost făcut, acum este pe umerii noştri. Urmează implementarea PNRR şi ar trebui în decembrie să avem primii bani din PNRR”, a declarat Florin Cîţu, la finalul întâlnirii.

Odată cu aprobarea formală a planurilor Estoniei, Finlandei și României, planurile naționale de redresare a 22 de state membre vor fi fost adoptate. 17 state membre au primit prefinanțarea solicitată. Suma totală plătită până în prezent este de aproximativ 52,4 miliarde EUR.

Administraţia Prezidenţială a anunţat, joi 30 septembrie, că preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru  promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de relansare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (PL-x 639/20.10.2020).

De asemenea, preşedintele a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2021 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de relansare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (PL-x 190/10.05.2021).

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut, luni, în cadrul vizitei  președintei CE la București, apel la toţi actorii politici implicaţi pentru a prioritiza implementarea PNRR în România, deoarece planul este „o şansă pe care nu avem voie să o ratăm”.

La rândul său, premierul Florin Cîţu a precizat că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă aprobat de Comisia Europeană înseamnă dezvoltarea şi modernizarea ţării noastre, fiind incluse 107 proiecte finanţate prin acesta.

De asemenea, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a vorbit despre cei trei piloni ai PNRR şi anume investiţiile verzi, tranziţia digitală care va ajuta la debirocratizare şi digitalizarea sectorului de sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.