Skip to content
Recent

PNL, despre OUG pe Justiție: Va genera efecte negative, incalculabile asupra percepției României

Președintele PNL Ludovic Orban susține că Guvernul a emis o OUG parșivă, o OUG în care modifică Legile justiției și în care încearcă să dezinformeze atât opinia publică românească, cât și instituțiile europene, privitoare la faptul că temeiul emiterii acestei OUG, sunt recomandările Comisiei de la Veneția.

Din nouă recomandări formulate de Comisia de la Veneția, nu sunt respectate decât două recomandări. Recomandarea privitoare la pensionarea anticipată a magistraților, în care nu sunt abrogate prevederile, ci numai se prorogă termenul de aplicare până la sfârșitul anului 2019, și, de asemenea, observația legată de dreptul de vot al persoanelor care reprezintă societatea civilă în CSM. Puncte de vedere extrem de importante care sunt formulate de Comisia de la Veneția, cum ar fi – Rolul echilibrat al președintelui României, al CSM și al ministrului Justiției, numirea procurorilor șefi. Modalitatea de formare, practic opoziția față de înființarea unei direcții speciale în cadrul PIICJ, pentru sancționarea infracțiunilor comise de judecători și procurori. Independența procurorului de caz, mai precis procurorul ierarhic poate să infirme o rezoluție a procurorului de caz și pe alte motive decât motivele de legalitate, respectiv pe motive de netemeinicie, precum și alte observații ale Comisiei de la Veneția nu sunt luate în seamă deloc”, a declarat liderul liberalilor.

Ludovic Orban susține că OUG pe Legea Justiției crește puterea ministrului Justiției și afectează procedura de numire a șefului Direcției Speciale de Investigare a Infracțiunilor comise de Procurori și Judecători.

Mai mult decât atât, fără să aibă nicio legătură cu punctele de vedere prezentate de Comisia de la Veneția, Guvernul l-a propunerea lui Tudorel Toader, face niște modificări suplimentare la Legile justiției, care de fapt urmăresc să crească puterea ministrului Justiției, prin aceea că ministrului Justiției i se arogă dreptul de a iniția sesizarea pentru acțiuni disciplinare a Inspecției Judiciare. De asemenea, afectează procedura de numire a șefului Direcției Speciale de Investigare a Infracțiunilor comise de Procurori și Judecători, prin aceea că nu se mai ia decizia în plenul CSM, ci decizia se ia de către președintele CSM. De asemenea, Guvernul l-a propunerea lui Tudorel Toader, adoptă o modificare la Legile justiției privind delegarea în funcții de demnitate publică a magistralilor, care a fost declarata neconstituțională la sesizarea Partidului Național Liberal”, a mai completat liderul liberal.

Ludovic Orban a mai spus că această Ordonanță mincinoasă nu numai că nu îi va păcăli pe partenerii noștri, ci dimpotrivă va genera efecte negative, incalculabile asupra percepției României.

Readucem aminte că Partidul Național Liberal este cel care a sesizat APCE, iar APCE la solicitarea Partidului Național Liberal, a sesizat Comisia de la Veneția, alături de președintele României. Punctele de vedere exprimate de Comisia de la Veneția, care urmează să fie adoptate în plenul Comisiei de la Veneția, spre finalul acestei săptămâni, constituie o bază pentru evaluarea progreselor făcute de justiția românească, în special prin cadrul MCV. A nu ține cont de punctele de vedere și de recomandările Comisiei de la Veneția, înseamnă a ignora punctul de vedere al experților care compun această Comisie de la Veneția și, mai mult decât atât, înseamnă a ignora punctele de vedere exprimate sistematic de instituțiile europene care solicită Guvernului și majorității parlamentare să modifice legislația în domeniul justiției ținând cont de punctele de vedere exprimare de Comisia de la Veneția. Atragem atenția că această Ordonanță mincinoasă nu numai că nu îi va păcăli pe partenerii noștri, ci dimpotrivă va genera efecte negative, incalculabile asupra percepției României. Gândiți-vă că la nivelul Uniunii Europene, Comisia Europeană urmează să adopte raportul privind MCV. Această minciună pe care o servește opiniei publice interne actualul Guvern, că ordonanța este făcută pentru a include în Legile justiției punctele de vedere formulate de Comisia de la Veneția, este o minciună cu picioare scurte care nu va ține nici în fața cetățenilor români și nici în fața instituțiilor europene, și care va agrava raportul care va fi adoptat de Comisia Europeană privind MCV și, de asemenea, există riscul să genereze motive suplimentare pentru orice fel de inițiativă la nivelul Uniunii Europene împotriva măsurilor pe care le ia actualul Guvern și actuala majoritate guvernamentală”, a mai declarat președintele PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.