Skip to content
Administrație locală Ediția de astăzi Recent

Prefectul de Mehedinți către Aladin Georgescu: ”Lăsați lecțiile de administrație pentru oamenii cu experiență, onești, care nu împart fondurile publice pe criterii politice”

Prefectul de Mehedinți, Cristinel Pavel, i-a dat o replică tăioasă președintelui Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu, care s-a lăudat pe Facebook că ”a câștigat” procesul intentat de reprezentantul Guvernului în teritoriu împotriva Consiliului Județean Mehedinți.

Prefectul a explicat încă o dată motivele pentru care s-a deschis această acțiune și a declarat că procesul își va urma cursul, la Curtea de Apel Craiova.

În fapt, este vorba de o decizie a Tribunalului Mehedinți, faborabilă Consiliului Județean Mehedinți, dar care nu este definitivă. De altfel, aceasta va fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Craiova după comunicare.

”Așa cum am susținut la începul lunii februarie când am atacat hotărârea Consiliului Județean Mehedinți privind repartizarea cotei de 6% din impozitul pe venitul estimat pe anul 2020 pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, am luat această decizie în urma exercitării controlului de legalitate.

S-a constatat că repartizarea s-a făcut discriminatoriu, încălcându-se prevederile Legii finanțelor publice locale și a Legii bugetului de stat, precum și ale Codului Administrativ.

Nu s-a ținut seama de solicitările UAT-urilor privind asigurarea cheltuielilor de funcționare, de cofinanțare și a cheltuielilor neeligibile pentru proiectele de dezvoltare locală aflate în diferite stadii de derulare.

Domnule avocat de la Vânju Mare, actualmente președinte al Consiliului Județean Mehedinți, nu v-a cerut nimeni sfatul, nu confundați pagina oficială de Facebook a instituției pe care o conduceți cu pledoariile avocățești.
În acest caz este vorba de 13 primării din județul Mehedinți pe care le-ați nedreptățit, lăsându-le fără fondurile necesare. Lăsați lecțiile de administrație pentru oamenii cu experiență, onești, care nu împart fondurile publice pe criterii politice.

Nu comentez pe marginea hotărârii Tribunalului Mehedinți, de altfel nici nu cunosc motivele pentru care s-a pronunțat în acest mod. Faptul că acum s-a dat o soluție favorabilă Consiliului Județean Mehedinți nu înseamnă că procesul este pierdut. Voi formula recurs la Curtea de Apel Craiova și aștept să se pronunțe instanța superioară în acest caz”.

La începutul lunii februarie a.c., prefectul județului Mehedinți, Cristinel Pavel, a atacat în instanța de contencios administrativ hotărârea Consiliului Județean Mehedinți, prin care s-a făcut repartizarea către primăriile din județ a cotei de 6 la sută din impozitul pe venit estimat pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, pentru susținerea programelor de infrastructură care necesită finanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare pe care unitățile administrativ-teritoriale, în mod justificat, nu le pot finanța din veniturile proprii și din surde defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, în anul 2020.

Diferențele între sumele repartizate primăriilor din județ sunt foarte mari. Dacă Primăria Jiana, de exemplu, a primit suma de 1.000.000 de lei, Primăria Șimian, cea mai mare comună din Mehedinți, a primit doar 50.000 de lei. Tot 50.000 de lei a primit și Bâcleș, Vânjuleț, Poroina Mare, Ilovăț, Husnicioara, Devesel, Dubova, Dumbrava, Dârvari, Cujmir.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.