Skip to content
Social

Proiect: persoanele sărace ar putea primi, gratuit, produse alimentare și de igienă, de la stat

Mai multe persoane defavorizate ar putea primi produse alimentare și de igienă din partea statului, mai ales acum când aceste nevoi devin mai pregnante, în contextul epidemiei de coronavirus, se arată într-un proiect de ordonanță de urgență aflat în dezbatere publică la Ministerul Fondurilor Europene (MFE).

Proiectul de ordonanță de urgență urmărește introducerea unor noi categorii de persoane care vor avea dreptul la produse alimentare și de igienă din partea statului. Este vorba despre toți membrii familiilor care au dreptul la venitul minin garantat și despre persoanele provenite din comunitățile informale. Ca să se aplice, proiectul de OUG trebuie să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial, potrivit PSNews.ro

În momentul de față, acordarea unor astfel de ajutoare este reglementată de HG nr. 784/2018, potrivit căreia categoriile de persoane care primesc produse alimentare și de igienă din partea statului sunt: persoanele care au dreptul la venitul minim garantat, familiile care primesc alocație pentru susținerea familiei, persoanele aflate temporar în situații critice de viață provocate de calamități, epidemii etc.

Proiectul de OUG va înlocui hotărârea respectivă și va extinde această listă la întreaga familie a persoanei care are dreptul la venitul minim garantat, pentru că, potrivit expunerii de motive, s-a constat că sprijinul acordat doar membrului titular al dreptului la venit minim garantat este insuficient pentru a acoperi nevoile de alimentație ale întregii familii.

De asemenea, persoanele care provin din comunitățile informale ar putea beneficia și ele de produse alimentare și igienice din partea statului, având în vedere că riscul de transmitere a infecției cu coronavirus este mai mare în astfel de comunități, din cauza nivelului scăzut de igienă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.