Prim – ministrul Nicolae Ciucă a avut mai multe întâlniri, la Bruxelles, cu oficiali UE și NATO.
” Întrevederile pe care le-am avut cu oficiali UE și NATO, în cadrul primei vizite de lucru pe care am efectuat-o la Bruxellles de la preluarea mandatului de premier, am încredere că pun bazele unui dialog deschis și constant în perspectivă. Guvernul României rămâne ferm angajat pentru consolidarea acestui dialog și am dorit să transmit cu claritate acest mesaj, cu ocazia acestei vizite. Am apreciat în mod deosebit substanța discuțiilor avute, precum și deschiderea și receptivitatea tuturor interlocutorilor pentru menținerea unui dialog activ cu Guvernul României. Agenda vizitei a inclus o cină de lucru cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, și întrevederi cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vicepreședinții Comisiei, Valdis Dombrovskis, Frans Timmermans și Margrethe Vestager, cu comisarul european pentru transport, Adina Vălean, și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Le-am prezentat interlocutorilor mei prioritățile Guvernului pentru perioada următoare, referindu-mă în special la eforturile de gestionare a pandemiei și de continuare a campaniei de vaccinare, implementarea de reforme necesare relansării economiei românești, prin stimularea investițiilor și realizarea infrastructurii de bază în multiple domenii. Am avut un schimb de opinii și pe tema implementării Planului Național de Redresare și Reziliență, precum și despre eforturile de pregătire la nivel național a cadrului de implementare a fondurilor europene de care beneficiază România prin noul buget al Uniunii Europene, pe perioada 2021 – 2027”, a declarat premierul.
Nicolae Ciucă a precizat că a insistat asupra necesității unei decizii cât mai rapide la nivelul UE privind aderarea României la Spațiul Schengen și a reiterat angajamentul prevăzut în programul de guvernare privind realizarea reformelor necesare unui alt obiectiv important pentru România, ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, precum și despre proiectele naționale de infrastructură de transport.
”Se vor împlini foarte curând 15 ani de când România este membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, statut care a adus și continuă să aducă beneficii importante românilor și societății românești. România a devenit un actor implicat în dezvoltarea proiectului european, pe baze solidare, inclusive și coezive, în deplin respect pentru valorile democrației, statului de drept și drepturilor fundamentale, în beneficiul cetățenilor europeni și, bineînțeles, al cetățenilor români”, a mai transmis premierul.