Premierul României Florin Cîțu a anunțat miercuri, 27 ianuarie, că în bugetul pe 2021 se introduce și prima parte a unei bugetări multianuale. Totodată, a precizat că bugetul pe anul acesta trebuie să susțină relansarea economiei, este un buget care pune bazele unei economii puternice în perioada următoare, 2021-2024.
”Aș vrea să vorbesc puțin despre buget, pentru că știu că sunt discuții în spațiul public. Ţintele rămân aceleași. Mergem spre un deficit de 7%. Sper să ajungem la 7%, 7-7,1%, dar în jurul acestei cifre mergem. Și aş vrea să vă spun de ce trebuie facem această muncă și durează mai mult, sau pare că durează mai mult, deși obiectivul este acela de a veni în parlament săptămâna viitoare, sper: pentru că, în acest moment, întoarcem sau introducem reforme care au fost amânate 30 de ani, sau măsuri care au avut un efect devastator, distrugător pentru finanțele publice în ultimii ani, trebuie modificate, pentru a crea o sustenabilitate a finanţelor publice în anii următori. Este important pentru noi, prin acest buget, să menținem încrederea pe care am construit-o și am câștigat-o în anul trecut, încredere din partea Comisiei Europene, a investitorilor străini, a agențiilor de rating. De aceea este un buget foarte important. Este un buget care, în același timp, trebuie să susțină relansarea economiei, este un buget care pune bazele unei economii puternice în perioada următoare, 2021-2024. Mai mult, analiza pe acest buget este puțin diferită, pentru că începem cu acest buget prima parte a unei bugetări multianuale. Vom introduce în România, cred că din 2023, bugetarea multianuală, dar începem cu acest buget. Şi mă uit și la bugetul din 2021, și la bugetul din 2022, și vă spun că aceasta este discuția cu Comisia Europeană – vorbim pe cele două bugete, pentru că o parte din reformele pe care le implementăm în 2021 vor avea impact real în economie în 2022. Este puțin mai laborioasă această muncă, dar, în premieră, introducem această bugetare multianuală care va avea efect cred că din 2024. În şedinţa de guvern, bineînțeles, am avut o discuție cu toți miniștrii, pentru că, știți foarte bine, am cerut un set de măsuri de reformă de la fiecare minister și doresc puțin mai mult detaliu acolo, dar sunt măsuri pe care le așteptăm și le veţi vedea în perioada umătoare. Multe dintre ele le-am anunțat deja în spațiul public, deja știți la ce ne referim – la companiile de stat, sau Legea salarizării, Legea pensiilor, dar și la eliminarea unor cheltuieli ineficiente din buget în această perioadă”, a declarat șeful Executivului.
Legat de campania de vaccinare, premierul a precizat că merge foarte bine.
”Şi, un ultim lucru despre care vreau să vorbesc eu: bineînțeles, campania de vaccinare /…/. Merge foarte bine, toate cifrele arată că merge foarte bine. Pe 25 ianuarie, eram pe locul I în Uniunea Europeană în ceea ce privește vaccinarea, medie vaccinări zilnice. Rămânem în top 6 în ceea ce priveşte toată campania de vaccinare, 2,5% din populație care trebuie vaccinantă este vaccinată. Şi trebuie să spun acest lucru: cu resursele pe care le avem, resurse limitate, România reușește să rămână în top. Da, este adevărat, și România, și celelalte țări din Uniunea Europeană au trebuit să reconfigureze, să îşi reașeze compania de vaccinare pe termen foarte scurt, deoarece compania sau companiile producătoare de vaccinuri și-au ajustat producția şi a trebuit să reanalizăm situaţia. În condiţiile date – se întâmplă pentru toate țările din Europa, nu doar pentru România – totuși, România are o campanie de vaccinare de succes, avem peste 500.000 de oameni vaccinați, așa cum am spus. Întâi, personalul medical, pentru că vrem să nu mai avem focare în spitale, vrem ca medicii să fie întotdeauna acolo și să poată face față situației; persoanele în vârstă, bolnavii cronici rămân obiectivele principale, prioritare și le menținem și în perioada următoare, chiar în aceste condiții în care am avut mai puține vaccinuri. Și, deși săptămâna trecută am primit vaccin mai puțin cu 93.000 de doze, nu au fost afectate decât câteva zeci de mii, 20.000 – 30.000 de persoane. Deci, am reușit să găsim soluții și în aceste condiții. Dar nu acesta este obiectivul vaccinării, nu acela de a fi pe locul întâi în Uniunea Europeană la număr de vaccinări. Obiectivul este acela de a vaccina cât mai rapid cât mai mulți oameni și campania de vaccinare să aibă un efect în societate. De aceea am ales de la început medicii și persoanele vârstnice etc., pentru că ne gândim și la efectul asupra sistemului de sănătate. Chiar și cu aceste probleme pe termen scurt, rămân aceleași obiective din discuţiile pe care le avem cu toate companiile producătoare de vaccin: să ajungem sa vaccinăm până în septembrie 10,4 milioane de cetățeni. Acel obiectiv nu se schimbă, s-ar putea să fie atins mai rapid, dar aceea este ținta, și să avem 2,4 milioane de vaccinuri făcute la 29 martie anul acesta. Sunt obiectele pe care ni le asumăm, pe baza contractelor pe care avem în acest moment cu companiile, în special cu compania Pfizer. Celelalte companii vin pe rând”, a mai declarat premierul Cîțu.