Skip to content
Focus

Președintele Iohannis: Alegerile trebuie să aibă loc la termen!

Președintele României Klaus Iohannis a subliniat importanța organizării alegerilor parlamentare în data de 6 decembrie, oferind soluții pentru realizarea campaniei în mediul online, având în vedere contextul epidemiologic.

Vreau să fie de la bun început clar pentru toată lumea, pentru că am observat că unii politicieni propagă cu insistență ideea că cineva ține cu orice preț la organizarea alegerilor, în ciuda situației epidemiologice actuale, și că acestea se pot amâna. Nimic mai fals! Alegerile parlamentare sunt esențiale nu ca obiectiv în sine, ci pentru că reprezintă singura opțiune democratică validă, care să ne permită să avem un nou Legislativ reprezentativ și legitimat prin votul cetățenilor. Alegerile parlamentare nu trebuie amânate pentru ca un partid sau altul să se simtă mai bine pregătit sau cu mai multe șanse peste câteva luni. Alegerile trebuie să aibă loc la termen! Este fundamental pentru modul în care vom gestiona la începutul anului viitor pandemia, dar și pentru perioada post-pandemie, de reconstrucție, să avem o nouă majoritate parlamentară solidă și un Guvern susținut de această majoritate în implementarea tuturor reformelor absolut necesare dezvoltării României”, a declarat președintele României.

Klaus Iohannis a criticat, din nou, majoritatea pesedistă.

Actuala majoritate pesedistă este una ilegitimă, care nu mai reflectă de o bună bucată de timp voința reală a românilor. Ce a făcut această majoritate toxică și nereprezentativă din martie, de când ne confruntăm cu această epidemie? A pus umărul la rezolvarea acestei crize sanitare, așa cum ar fi fost firesc? Nu, dimpotrivă! Actuala majoritate pesedistă a întârziat și chiar a blocat o serie de măsuri de combatere a pandemiei și a adoptat legi populiste care ar putea arunca România în cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani. Și pentru a vedea nivelul de toxicitate atins de această majoritate să ne uităm nu mai departe de ziua de ieri când celebrul autor al Ordonanței 13, Florin Iordache, a fost votat în Parlamentul României în funcția de președinte al Consiliului Legislativ. După cum ne-a obișnuit în ultimii 30 de ani, PSD, în ciuda încercărilor disperate de a-și cosmetiza imaginea, rămâne același partid nereformat și toxic. Pesediștii găsesc mereu o cale să își recompenseze servanții care au slujit cu obediență interesele obscure de partid, oferindu-le funcții plătite generos din banii publici. Totul pentru ai lor, nimic pentru cetățeni. Sfidarea pesediștilor la adresa românilor este intolerabilă și lucrurile nu mai pot continua așa”, a mai spus șeful statului.

Klaus Iohannis a subliniat faptul că este important să fie ales un nou Parlament, tocmai pentru a ajuta în lupta împotriva pandemiei.

Trebuie să fim cu toții onești față de cetățeni și să spunem lucrurilor pe nume, cu maximă transparență. Actuala situație epidemiologică este îngrijorătoare, dar pandemia nu va lua sfârșit, mă tem, nici în ianuarie, nici în februarie sau martie anul viitor, așa cum fals lasă să se înțeleagă cei care susțin amânarea alegerilor. Mecanismele democratice ale funcționării unui stat nu trebuie blocate. Un lucru este cert – mandatul parlamentarilor se termină pe 20 decembrie. După această dată, dacă nu ar avea loc alegeri, parlamentarii nu mai pot vota decât legi simple, nu și legi organice, care sunt extrem de importante. Vă dați seama că ar fi catastrofal pentru România, într-o perioadă care se anunță a fi foarte grea, să nu avem Parlament funcțional. Tocmai pentru că ne aflăm într-o criză sanitară, tocmai pentru că traversăm o perioadă foarte dificilă din punct de vedere economic și social, trebuie să facem tot posibilul ca România să nu rămână fără un Legislativ cu puteri depline. În urmă cu aproximativ o lună, s-a desfășurat pentru prima dată în țara noastră un scrutin electoral în condițiile fără precedent provocate de pandemie. Mă refer, desigur, la alegerile locale. A fost o premieră nedorită de nimeni, un proces care a avut loc în condiții de siguranță sanitară sporite. Autoritățile au organizat foarte bine ziua votului, fiind luate toate măsurile pentru reducerea la minimum a pericolului de infectare cu noul coronavirus. Avem așadar experiența acestui scrutin, care ne permite să corectăm erorile inerente și să îmbunătățim organizarea votului pentru alegerile parlamentare. Procesul de votare nu presupune probleme majore, în schimb campania electorală care îl precedă implică o atenție sporită, multă prudență și necesitatea respectării stricte a tuturor regulilor de desfășurare. Au fost stabilite deja o serie de reglementări mai stricte pentru campania electorală, gândite tocmai pentru a limita semnificativ expunerea participanților la riscul contaminării”, a subliniat președintele.

Cât despre campania electorală, Klaus Iohannis precizează că se poate face în mediul online.

Spre deosebire de anii trecuți, astăzi avem marele avantaj că trăim într-o eră digitală, fapt care permite partidelor și candidaților să își promoveze proiectele în mediul on-line, precum și prin intermediul dumneavoastră, al presei scrise, radio și TV. În mod firesc, sunt preferabile și mult mai sigure pentru toți evenimentele de campanie organizate în spațiul virtual, decât cele clasice. Le recomand așadar candidaților să se orienteze mai degrabă spre aceste canale alternative, în locul clasicelor metode din ușă în ușă. Este evident că nu mai poate fi vorba în acest an de mari adunări populare, de mitinguri de susținere și solicit autorităților responsabile să fie mult mai vigilente în a nu permite sub nicio formă încălcarea regulilor în vigoare. Orice abatere va trebui aspru și rapid sancționată. Sunt convins că, dacă se respectă cu strictețe toate normele sanitare prevăzute, vom putea avea o viață democratică activă, chiar și în aceste condiții cu totul speciale, generate de pandemie”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.