Skip to content
Focus

PSD pune tunurile pe Guvernul PNL. Atacurile ce vor urma pe legea bugetului

Bugetul pe 2020 a devenit un meci de box între partidele politice. PNL vrea să pună stăpânire și să-și asume politic buget în Parlament, pentru a nu le permite parlamentarilor să introducă amendamente.

Angajarea răspunderii ar trebui limitată, așa cum ar trebui să fie și cu emiterea de ordonanțe de urgență deoarece cu o libertate absolută se ajunge la abuz. Și abuzuri am văzut destule pe vremea lui Liviu Dragnea.

Dar PNL profită acum de faptul că nimeni nu are majoritatea parlamentară și nici PSD nu vrea să intre la guvernare alături de un alt partid. Acest lucru le dă posibilitatea să forțeze mâna Parlamentului și să spună că își asumă răspunderea pe anumite legi sau chiar pe buget, potrivit PSNews.ro

Numai că legea bugetului este probabil cea mai importantă după Constituție. Fără buget, nicio instituție nu mai poate funcționa, iar întârzierea acestei legi duce la întârzierea a numeroase proiecte.

În cazul în care PNL va decide luni să-și asume responsabilitatea pe această lege și să îl adopte fără dezbatere în comisiile parlamentare, atunci vom asista la un precedent periculos pentru democrație. Parlamentul este puterea legislativă, iar evitarea lui pe legea bugetului este o acțiune politică ce nu are legătură cu democrația și CCR ar putea să declare această acțiune neconstituțională.

CITIȚI ȘI: Ludovic Orban ia în calcul o decizie istorică pe legea bugetului. Ce spune, însă, Constituția

Dezbaterea bugetului în Parlament este esențială pentru proiecte importante ale țării și pentru domenii care au nevoie urgent de fonduri pentru spitale sau școli. Doar Parlamentul poate corecta abateri ale GuvernuluiAsumarea răspunderii pe buget este o lipsă de transparență prin care Guvernul ne obligă să acceptăm ceea ce dictează. Soluția nu trebuie să fie o moțiune de cenzură, ci dezbaterea politică în Parlament.

Pe de altă parte, PNL își ia măsuri pentru a evita capcanele PSD, care va introduce amendamente „otrăvitoare” ce vor îngreuna misiunea Guvernului în 2020Marcel Ciolacu a anunțat că PSD vrea dublarea alocațiilor copiilor, așa cum s-a întâmplat și în 2019, când PNL a introdus un astfel de amendament ce a mărit deficitul bugetar cu aproximativ 0,4%. Majorarea alocațiilor este absolut necesară pentru a încerca să ajungem la un nivel european. Dar PSD nu se va opri doar la acest amendament dacă legea bugetului va fi dezbătută în Parlament, așa cum este democratic.

PSD dă dovadă de iresponsabilitate politică atacând Guvernul PNL, dar e vorba de un joc politic. Și soluția la acest joc politic nu este asumarea răspunderii, ci PNL va trebui să convingă partidele care i-au susținut să ajungă la guvernare și să găsească un acord împreună cu eleUSR vrea un deficit de 3% pentru 2020, o dorință care e doar pură ficțiune. Desigur, deficitul poate fi redus dacă statul român colectează mai mulți bani, însă e greu de crezut că vor exista progrese în acest sens, mai ales într-un an electoral. UDMR nu vrea alegerea primarilor în două tururi și dacă PNL insistă cu asta, atunci maghiarii nu vor susține legea bugetului. Fără maghiari, deja PNL va pierde majoritatea și dacă vor dori să treacă legea bugetului vor trebui să renunțe la alegerea primarilor în două tururi. PMP nu și-a făcut publice intențiile. ALDE a transmis discret că vrea un deficit mai mare de 3,6%, aproape 4% în 2020. Probabil această creștere dorită de ALDE este chiar dublarea alocațiilor pentru copii. Pro România pare că a dispărut din socotelile politice și nu mai emite pretenții.

PNL este prins în corzile ringului, însă trebuia să fie conștient de asta când și-a asumat guvernarea. Există șanse mari să vedem PNL-ul cum își va asuma răspunderea pe legea bugetului. Acest lucru nu va duce la o moțiune de cenzură deoarece PSD nu-și dorește nici alegerile anticipate, nici intrarea la guvernare. Strategia PSD este aceea de a lăsa Guvernul Orban la putere, în timp ce îi vor ataca din toate direcțiile.

În cazul în care bugetul va fi dezbătut în Parlament, PSD va încerca să adopte cât mai multe amendamente sau proiecte de lege care să crească deficitul bugetar în 2020. Deși fuge de Parlament, până la urmă Guvernul Orban riscă să fie atacat chiar de Parlament și blocat imediat. Iar în curând vor trebui să respecte și deciziile CCR dacă PSD va sesiza Curtea Constituțională. Oricât fuge PNL de bătălia politică și se izolează în Guvern, nu pot evita Parlamentul și deciziile sale. Iar până la alegerile parlamentare, socotelile se pot schimba brusc și dacă PNL ignoră celelalte partide atunci va rămâne și izolat, și fără șanse la alegerile anticipate. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.