Skip to content
Social

Președintele Iohannis, despre începerea noului an școlar

Președintele României Klaus Iohannis le-a transmis părinților că îi încurajează să își trimită copiii la școală dacă sunt sănătoși.

În toți anii în care am fost la catedră am constatat la toți părinții o preocupare intensă, părintească, corectă, față de sănătatea copiilor. Nu văd niciun fel de problemă aici. Evident că în situația de epidemie părinții vor urmări exact starea de sănătate a copiilor și sigur că au partea lor de răspundere. Nici aici nu văd vreo problemă și-i încurajez pe toți să-și trimită copiii la școală dacă sunt sănătoși. Dacă nu sunt sănătoși, să-i țină acasă, să consulte medicul de familie. Atât de simplu este. Nu trebuie să căutăm soluții sofisticate, birocratice, dar fiecare trebuie să-și asume rolul și răspunderea care îi revin – și părinții, și școala, și autoritățile locale”, a declarat președintele României.

Întrebat ce se întâmplă cu școala online, Iohannis a oferit o serie de răspunsuri.

După părerea mea, și am spus-o, este foarte important să înceapă școala fizic, deci copiii să meargă efectiv la școală. Sigur, din cauza epidemiei, nu peste tot va fi posibil. Și acolo trebuie intervenit, și din partea autorităților centrale, și din partea autorităților locale, pentru a permite desfășurarea unui învățământ online. Știu că Ministerul Educației a pregătit cursuri pentru profesori, pentru a-i pregăti. De asemenea, Ministerul a pregătit platforme online, care pot fi folosite pentru predarea online. Cred că este posibil să găsim, să se găsească soluții pentru fiecare caz în parte. Însă trebuie să pornim de la o premisă realistă: majoritatea școlilor vor funcționa fizic, iar, acolo unde nu se poate, trebuie găsite, prin colaborare între autoritățile centrale – mai exact, Ministerul Educației, autoritățile locale, inspectorate, soluțiile cele mai potrivite pentru a facilita acelor copii totuși să nu piardă materia și să nu piardă acele zile. Nu cred că se va boicota începerea anului școlar, însă pot să înțeleg foarte bine îngrijorările lor. A fost vorba – tot din motive electorale, ca să fim foarte onești – de niște creșteri salariale anticipate, fiindcă în Legea salarizării aceste creșteri trebuiau să devină operante din 2022. Din varii motive, s-a vehiculat o anticipare a lor. Mai exact, trebuia să aibă o creșterea la începutul acestui an și o creștere înainte de începerea anului școlar. Din motive regretabile, care țin de epidemie și de criza economică, bugetul s-a micșorat, nu s-a mărit, și atunci Guvernul trebuie să gestioneze ce a mai rămas din bugetul disponibil. Însă vreau să reamintesc tuturor că acea creștere de 8% de la începutul anului s-a realizat. Deci, în acest an, cadrele didactice au primit o creștere salarială. Este un fapt, este ușor de verificat, fiecare poate să-și numere banii acasă. Această creștere din toamnă, din motive de constrângeri bugetare, din păcate, nu mai este posibilă acum și a fost amânată pentru la anul, când suntem convinși că situația economică va fi mai bună decât în acest an și toată lumea speră că atunci se poate trece la această creștere. Este regretabil, așa cum este regretabil că nu au putut crește pensiile, că nu au putut crește alocațiile pentru copii, însă banii sunt care sunt și cu acești bani Guvernul trebuie să opereze. Și iată că totuși a găsit și bani să crească salariile profesorilor la început de an, și să crească pensiile, și să crească alocațiile”, a mai declarat Iohannis.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.