Skip to content
Administrație locală Recent

Primarii trebuie să acopere costuri suplimentare pentru proiectele pe care le derulează prin PNDL

În urma creșterii prețurilor la carburanți și bitum mai mulți primari s-au trezit că trebuie să acopere diferențele de costuri în cadrul proiectelor pe care le derulează prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Deputatul PNL Florin Roman atrage atenția că asta a dus la blocarea mai multor lucrări, care se află deja în derulare.

Mult trâmbițatul program național de dezvoltare locală, cu care PSDragnea ademenește primarii este în blocaj. Motivul îl reprezintă lipsa soluțiilor din partea Ministerului Dezvoltării la diferențele de costuri, între 25 și 40 %, între valoarea contractata și creșterea prețului la carburanți și bitum. Practic, prețul bitumului, care reprezintă 60% din prețul asfaltului, a explodat: 1200 lei la semnarea contractului și acum a ajuns la 2600 lei/tona”, explică deputatul liberal.

Drept urmare, mai mulți primari au primit somații de la cei care au câștigat licitațiile prin care li se solicită garanții de acoperire a pierderilor cuprinse între 25-40%, sau rezilierea contractelor obținute.

Compensarea pierderilor pentru facilitățile acordate constructorilor la plata cu ora este insuficientă pentru deblocarea contractelor pe PNDL. Urmare a acestui blocaj, primăriile cu bugetele oricum ciuntite de PSDragnea vor fi puse în situația de a renunța la contractele semnate triumfalist de MDRAP. Îi atenționez pe primari să nu creadă în poveștile cu acoperirea acestor diferențe din Fondul de rezervă al Guvernului sau din Fondul de investiții locale, pentru care nu există nici măcar normele de aplicare. În caz contrar, primarii riscă să rămână cu lucrări nefinalizate sau cu acțiuni în instanță din partea constructorilor. Practic, aceste influente au generat cel mai mare blocaj pe PNDL din ultimii ani. Soluția era posibilitatea reactualizării contractelor, cu noile prețuri, dar PSDragnea a refuzat să vină cu deblocarea situației, aruncând practic în aer investițiile de la nivel local”, mai anunță deputatul Florin Roman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.