Skip to content
Recent Spot

Proiect de lege: Plătești mai puține taxe pentru munca part – time

Angajații cu normă întreagă ar urma să nu mai fie taxați la fel pentru al doilea contract de muncă, part – time, sau pentru orele suplimentare lucrate, potrivit unui proiect de lege inițiat de un parlamentar liberal. Prin aceste facilități fiscale ar urma să fie redusă munca la negru.

Deputatul PNL Claudiu Răcuci a precizat că a propus modificări la Codul fiscal, care să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019, ”astfel încât, pentru veniturile din salarii sau de natură salarială, obţinute din al doilea contract de muncă cu timp parţial sau din orele suplimentare efectuate în limita a 32 de ore lunar, să se datoreze doar contribuţii sociale, nu şi contribuţii de sănătate şi impozit”.

Am păstrat constribuţiile sociale pentru ca angajaţii să obţină drepturi financiare superioare atunci când vor ieşi la pensie. Nu este normal ca angajatul care are deja un contract cu normă întreagă, care vrea să câştige mai mult, muncind mai mult, să fie taxat la fel, cu cca. 43% şi pentru al doilea loc de muncă sau pentru munca suplimentară! Sistemul funcţionează cu succes în Germania, iar această facilitate a scos la suprafaţă, milioane de contracte de muncă. În România, numărul celor care au un al doilea loc de muncă, oficial, este sub 1%, faţă de alte state europene unde angajaţii cu un al doilea contract de muncă sunt între 5% şi 16%. Deşi statistic munca suplimentară efectuată de angajaţii români la un al doilea loc de muncă (part-time) sau peste programul integral de muncă aproape nu există, ea se produce în realitate, prin forme de evitare a fiscalităţii impuse pe muncă”, a declarat deputatul liberal.

Parlamentarul liberal mai spune că prin această lege bugetul de stat va avea foarte mult de câştigat prin creșterea numărului de contracte cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată, a contractelor de muncă cu timp parţial (al doilea contract) și prin oficializarea plăţii orelor suplimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.