Skip to content
Ediția de astăzi Lifestyle Recent

Proiectul cultural „Piatră şi foc”,la Podeni

 

Echipa Sinaptica şi mai mulţi voluntari au documentat în Podişul Mehedinţiului procesul de ardere a varului, o activitate care încă se mai păstrează în acest colţ al Mehedinţiului. În plus, o casă bătrână a fost refăcută, pentru ca mai apoi să poată găzdui turişti.

Asociaţiei SINAPTICA – Mehedinţi, în parteneriat cu Primăria Podeni din judeţul Mehedinţi, Complexul Muzeal Naţional Astra din Sibiu şi Institutul Naţional al Patrimoniului desfăşoară la Podeni în perioada iulie –noiembie 2018 proiectul cultural “Piatră şi foc” co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, parte din programul „Gazde bune în case bătrâne” al Asociaţiei Sinaptica. Proiectul “Piatră şi foc” este un proiect de revitalizare a meşteşugului vărăritului, care se va derula în comuna Podeni din judeţul Mehedinţi, în comună Blăjeni din judeţul Hunedoara şi în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale din Sibiu. Reconstituirea cuptoarelor de ars varul şi repararea caselor tradiţionale se vor realiza în timpul a două tabere de voluntariat, în perioadele 16-25 iulie 2018 şi 3-12 septembrie 2018.

Se repară o casă veche

Este pentru prima dată când la Podeni se derulează un astfel de proiect. Localnicii i-au primit cu braţele deschise pe voluntari, îi admiră pentru ceea ce fac, dar nu pun mâna să ajute. Şi asta în timp ce voluntarii, oameni cu diverse joburi ori studenţi, lasă deoparte pentru câteva zile activităţile lor curente pentru a veni în această zonă, care are nevoie de ajutor.

“Sunt uşor surprins neplăcut de faptul că există o implicare pur demonstrativă din partea sătenilor, care zic <<Bravo, este frumos!>>, astfel că avem podul plin de felicitări, dar de ce nu vin alături de noi în toate proiectele noastre, mărturisesc că îmi scapă explicaţia. Nu pot să îmi dau seama ce îi opreşte să facă pasul acela de la sincera admiraţie, dar o admiraţie pur teoretică, la implicare directă în acţiunile noastre fiindcă de fapt ce facem rămâne aici, nu pleacă cu noi la Bucureşti”, spune Ionică Pîrvu, managerul de proiect.

Proprietarul casei tradiţionale, veche de peste 100 de ani, din satul Podeni, şi-a dat acordul ca voluntarii să o prindă în proiect. Cinci ani de acum înainte nu va avea voie să îi schimbe destinaţia.

“Este o casă care are la 100 şi ceva de ani, reparată, curăţată, dichisită, astfel încât la anul, împreună cu alte case pe care le-am făcut în Isverna şi le facem şi vara asta într-un alt proiect, să putem avea patru case vechi, cu paturi de paie, pentru a primi turişti în Mehedinţi, un turism rural, puţin mai liniştit decât cel de pensiune. Sunt nişte locuri care aşteaptă să,le dai viaţă, simţi că nu mai este o casă părăsită, simţi că s-a luptat să trăiască până acum, a trecut prin istorie, prin războaie, cutremure, tot felul de lucruri şi nu aşteaptă decât să-i deschizi uşa, să o mături, iar ea va trăi în continuare”, mai spune Ionică Pîrvu. În schimb, Primăria Podeni a realizat importanţa acestui proiect, faptul că este un bun început şi că pe viitor astfel de acţiuni ar putea schimba viitorul acestei zone, prea puţină cunoscută de turişti. Primăria ajută voluntarii atât din punct de vedere organizatoric, cât şi cu localnicii care explică “de ce se face ceva aşa şi nu altfel”.

Un meşteşug multimilenar, încă viu

Pe durata proiectului va fi reconstituit şi un cuptor de ars varul. Metoda de producere a varului prin arderea calcarului era cunoscută şi utilizată cu peste 2000 de ani în urmă. Prin aceasta metodă se putea obţine atât varul obişnuit, folosit pentru mortare şi zugrăveli, cât şi varul hidraulic, despre care există informaţii că ar fi fost folosit de constructorii romani pentru ridicarea podului de la Drobeta Turnu Severin. Această metodă arhaică mai este încă utilizată în unele zone montane din România, cum sunt cele din Mehedinţi şi Hunedoara. Aici mai pot fi văzute numeroase ruine ale unor astfel de cuptoare şi un număr foarte restrâns de cuptoare funcţionale. După terminarea taberelor, pe baza experienţei dobândite în timpul acestora, membrii echipei de proiect care au participat la tabere vor coordona, respectiv realiza în mod direct, operaţiunile necesare pentru a realiza un cuptor de ars piatră de var, în interiorul Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale din Sibiu. Publicul general al muzeului va avea ocazia să participe la aceste activităţi.

„Mehedinţiul, o Românie în miniatură”

Ionică Pîrvu are o experienţă de peste 15 ani în proiecte de voluntariat. Stabilit în Bucureşti de peste 20 de ani, dar originar din Mehedinţi, evident că nu avea cum să ocolească acest judeţ. Mehedinţiul este spectaculos de la Dunăre până în zona montană, dar îi lipseşte totuşi ceva crede Ionică Pîrvu:

“În câteva ore parcurgi de la sud de la Dunăre până aici în zona de munte şi vezi totul, o Românie în miniatură. În zona de Podiş avem un peisaj cultural conservat foarte bine, care nu este distrus aşa cum putem vedea în alte zone. Oamenii trăiesc vizibil după alte ritmuri şi toată această varietate de locuri şi de spaţii îl fac să fie un judeţ special. Şi în afară de natură şi de o cultură tradiţională încă vie avem şi repere culturale, monumente istorice unicat pe plan mondial. Ceea ce lipseşte însă este implicarea oamenilor în propria lor viaţă, înţelegerea faptului că nu trebuie să ţi se aducă ca să trăieşti bine, poţi să trăieşti bine folosind inteligent ceea ce ai”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.