Skip to content
Ediția de astăzi Recent

Proiectul de buget pe anul 2022 a fost adoptat de Guvern

Guvernul a adoptat luni, 20 decembrie, proiectul de buget pe anul 2022. Pe ordinea de zi au fost proiectul legii bugetului de stat pe anul 2022 și proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022.

Prim – ministrul Nicolae Ciucă a precizat că este vorba de un buget ”echilibrat”, ”responsabil” şi ”realist”, capabil să răspundă nevoilor imperative de finanţare şi să consolideze economia pe termen mediu şi lung.

Astăzi, pe masa Guvernului, avem cea mai importantă legislaţie din perspectiva efectelor sociale şi economice, bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale. Vom aproba un buget echilibrat, responsabil şi realist, capabil să răspundă nevoilor imperative de finanţare şi să consolideze economia pe termen mediu şi lung, valorificând resursele financiare oferite de Uniunea Europeană. Bugetul pentru 2022 răspunde atât aşteptărilor imediate, cât şi unei viziuni de dezvoltare şi oportunităţilor viitoare ce au scop o viaţă mai bună pentru cetăţenii României„, a afirmat Ciucă, la începutul şedinţei.

Decizia vine după ce președintele PNL Florin Cîțu și-a exprimat o serie de nemulțumiri.

”Legea fiscal-bugetara, dar sunt multe lucruri acolo, dar un lucru foarte important pentru PNL, ca acest prag de 7% al investițiilor să fie respectat, dar nu este respectat. De ce a apărut acest prag, pentru că trebuie să știm cum a apărut acest 7% în proiectul pe buget. Când s-a negociat această coaliție de guvernare, pachetul social propus de PSD a fost acceptat doar cu condiția ca 7% din PIB să se ducă către investiții. Aici, nu este doar o ambiție a Partidului Național Liberal de a avea 7% din PIB la investiții, este singurul mod prin care poți susține acel pachet social. Doar dacă investești. Și am arătat, atunci când investești, poți să ai resurse să plătești și să ai și salarii și pensii mai mari. Fără aceste resurse alocate către investiții, pachetul social nu are sustenabilitate pe termen lung și creează dezechilibre macro puternice pe termen lung. Am discutat cu premierul, discuția a fost cu premierul. I-am spus că am făcut un compromis, PNL a făcut un compromis, pentru a face o guvernare cu PSD, știți foarte bine că este un compromis. În acest moment, nu știu dacă se mai poate face ceva. Va trebui să discutăm în Partidul Național Liberal ce înseamnă acest lucru. Eu doar trag un semnal de alarmă, atunci când introduci un pachet social care are un impact social de 13 miliarde de lei, fără să aloci resurse în investiții, o să ai probleme cu sustenabilitatea proiectului pe termen lung”, a declarat președintele PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.