Skip to content
Ediția de astăzi Recent

PNL propune partidelor politice un armistițiu politic! Ce au răspuns partidele

Președintele PNL Florin Cîțu a anunțat marți, 26 octombrie, că premierul desemnat Nicolae Ciucă a transmis liderilor partidelor parlamentare un document în care propune un armistiţiu politic prin care să fie susţinut un guvern minoritar pentru o perioadă limitată de timp.

PNL este partidul care, până acum, a oferit singura soluţie pentru a debloca criza politică, aceea prin care preşedintele partidului a făcut o nouă nominalizare pentru funcţia de premier, în persoana domnului Nicolae Ciucă. Am văzut că, în continuare, celelalte partide, PSD, în special, şi AUR… şi USR continuă să rămână cantonate în poziţiile pe care le aveau, chiar înainte de această nominalizare, deşi în spaţiul public spun mereu că ar dori să deblocheze această criză. Venim astăzi cu un element nou care, sperăm noi, să deblocheze această situaţie măcar pentru o perioadă şi să avem un guvern nou, cu puteri depline pentru perioada următoare. (…) Astăzi, premierul desemnat a trimis către liderii partidelor parlamentare un document, care reprezintă, de fapt, un armistiţiu, prin care toate aceste partide politice vor susţine acest guvern minoritar, pe o perioadă determinată, pe care o vom discuta şi vom susţine şi în Parlamentul României, prin proiecte, nu vom sabota activitatea acestui guvern până trecem de această iarnă. (…) E nevoie să deblocăm această criză politică „, a declarat Cîţu la sediul PNL.

În replică, cei de la PSD au anunțat că așteaptă un armistițiu agreat de toate partidele de dreapta care au aruncat țara în criză.

Partidul Social Democrat îi mulțumește premierului desemnat, Nicolae Ciucă, pentru că a răspuns apelului nostru la un armistițiu politic în vederea traversării crizei sanitare, economice și sociale, însă consideră că pentru succesul unui astfel de acord este nevoie de efortul conjugat al întregii clase politice. PSD a fost primul partid care, de mai bine de un an, a tot cerut politicienilor puterii, în repetate rânduri, pacturi și armistiții pentru sănătatea românilor. Și în actuala criză politică, PSD a fost primul partid care a arătat deschidere pentru un dialog cu premierul desemnat și a propus – ca bază a unei înțelegeri pentru a trece criza – planul PSD cu cele 10 măsuri urgente. Din păcate, președintele PNL a subminat din start șansele oricărei continuări a discuțiilor și a tratat cu indiferență măsurile propuse de PSD pentru români și firmele românești. Atitudinea lui Florin Cîțu este total opusă ideii de armistițiu care înseamnă, în orice conflict, încetarea focului, adică oprirea tuturor acelor ostilități care produc victime. Însă, Florin Cîțu a ales să rupă orice punte de dialog prin atitudinea sa și face rău României, așa cum a făcut și cu dezastrul sanitar, explozia prețurilor la energie sau haosul din educație. Rezultatul acțiunilor sale iresponsabile continuă să facă victime în fiecare zi: românii mor, firmele mor, la fel și viitorul țării când sunt închise școlile. PSD consideră că un armistițiu politic este absolut necesar, dar unul probat prin fapte concrete ale partidelor care au produs actuala criză politică. Astfel, dacă PNL, USR și UDMR sunt de acord cu un armistițiu politic și își asumă cele 10 măsuri urgente, atunci și PSD se va alătura acestui demers”, este mesajul transmis de cei de la PSD.

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a transmis, marţi, ca răspuns la scrisoarea deschisă adresată de premierul desemnat Nicolae Ciucă, că România are nevoie de o majoritate, nu de un armistiţiu, menţionând că este posibil ca USR să facă parte dintr-un guvern de coaliţie condus de Ciucă.

„Din punctul nostru de vedere, al USR, România are nevoie de majoritate care să permită guvernarea României, şi nu de un armistiţiu. Din punctul nostru de vedere, o astfel de majoritate este posibilă de data aceasta. În plus, pentru USR, PNL şi UDMR nu sunt adversari ca să vorbim de un armistiţiu. Noi considerăm că sunt parteneri cu care putem construi împreună şi astăzi am propus din nou premierului desemnat şi colegilor de la PNL soluţii care să ne permită să reconstruim majoritatea. Deci, acest lucru e posibil, e posibil ca USR să facă parte dintr-un guvern de coaliţie condus de premierul Ciucă, dar pentru asta e important să renunţăm la tergiversări care, iată, prelungesc aceste discuţii inutil şi să ne aşezăm la masă ca să găsim împreună şi să construim împreună aceste soluţii. Acesta este apelul pe care eu îl fac şi colegilor de la PNL şi premierului desemnat Ciucă”, a afirmat Cioloş într-o conferinţă de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.