Skip to content
Ediția de Astăzi

PSD le suflă în ceafă liberalilor. Data alegerilor poate cântări decisiv pentru soarta viitorului Parlament

Social-democrații s-au apropiat periculos de mult de liberali în ceea ce privește opțiunile electoratului. Ludovic Orban este conștient de acest pericol și forțează alegerile în luna decembrie. Marcel Ciolacu știe că dacă va mai aștepta puțin, în primăvară are șanse să câștige parlamentarele. Iată miza principală a confruntării politice din România de astăzi.

O simulare electorală realizată de Agenţia de rating politic, bazată pe scorul de la locale, arată că PSD va fi la doar câțiva deputați și senatori în spatele PNL, potrivit PSNews.ro

PSD revine în luptă

Dacă majoritatea sondajelor de opinie dinainte localelor nu arătau o revenire în forță a PSD, rezultatele au arătat contrariul. La primării PSD a obţinut 30,34% din voturi, la Consilii Locale 28,40%, iar la Consilii Judeţene 22,32%. Dacă facem o comparație între alegerile europarlamentare și cele locale obținem niște date chiar mai spectaculoase. Comparând evoluția PNL cu cea a PSD putem spune că social-democrații au revenit mult mai bine decât liberalii, care au avut o creștere destul de anostă.

Astfel, la alegerile europarlamentare PNL lua 27 de procente, în timp ce PSD înregistra primul mare eșec după alegerile parlamentare din 2016, obținând doar 22 de procente, la 5% în spatele PNL. Doar că de atunci și până în prezent PSD a avut o creștere mai accelerată decât cea a liberalilor. Astfel, dacă ne uităm la rezultatele obținute de cele două partide la alegerile locale, lucrurile stau în felul următor: la primării PNL a obținut 34,58%, iar PSD-30,34%. Asta înseamnă că din 2019 și până acum PNL a înregistrat o creștere de 7,58%, iar PSD una de 8,34%, desigur asta dacă ne raportăm strict la primării. Dar lucrurile stau la fel aproape oriunde ne-am uita. De pildă, la consiliile locale PNL a obținut 32,88% iar PSD 28,40%, ceea ce înseamnă, raportându-ne din nou comparativ cu europarlamentarele, o creștere a PNL de 5,88% și de 6,4% pentru PSD. Asta înseamnă că per total PSD crește mult mai repede în sondaje decât PNL.

Acesta este și motivul pentru care Marcel Ciolacu insistă să amâne alegerile parlamentare, pentru că în ritmul acesta decalajul dintre PSD și PNL se va reduce pe fondul erodării liberalilor la guvernare, iar PSD ar avea o șansă reală să le fure victoria liberalilor în primăvară. Din exact același motiv, Ludovic Orban nu mai vrea nici o amânare a scrutinului programat pentru 6 decembrie. Premierul a spus chiar că va lupta cu toate armele constituționale pentru ca alegerile să aibă loc la termen.

Dar chiar și cu alegeri la termen, victoria PNL nu se anunță nici pe departe a fi atât de categorică precum o preconizează unele voci din partid. PNL are desigur prima șansă în decembrie, însă vom avea cu siguranță un cabinet multicolor din care s-ar putea să facă parte mai mult de două partide. Nu este deloc sigur în acest moment că o alianță PNL-USR-PLUS ar da o majoritate în Parlament. Liberalii s-ar putea să se vadă nevoiți să încheie o alianță și cu UDMR și chiar cu PMP. Asta înseamnă un cabinet extins, predispus la instabilitate și care vom avea divergențe mari, în special din cauza fricțiunilor dintre PMP și USR-PLUS. Rămâne însă de văzut înainte de toate dacă alegerile vor avea sau nu loc în decembrie. Soarta viitorului Parlament nu a atârnat nicicând atât de mult de data alegerilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.