Skip to content
Ediția de Astăzi

Prelungirea stării de alertă, mărul discordiei între partide. Cum se poziționează PNL, PSD, USR și PRO România

Președintele Iohannis a anunțat marți, după ședința cu premierul și mai mulți miniștri, că prelungirea stării de alertă este necesară pentru a putea gestiona mai departe pandemia de coronavirus. Șeful statului a făcut și un apel la parlamentari să fie responsabili și să acționeze în consecință.

Starea de alertă – având în vedere că nu avem o scădere semnificativă a numărului de îmbolnăviri noi, faptul că avem în continuare în jur de 150 de persoane la tratament intensiv internați în spitale, faptul că și ultimul weekend de relaxare totuși s-a simțit nu în sens bun la numărul de îmbolnăviri noi, ne face să fim în continuare precauți și suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă. Sigur, vor fi mai puține restricții propuse, va fi un pic mai simplu, dar considerăm că nu se poate continua fără a avea acest instrument numit starea de alertă.

Gândiți-vă că sunt măsuri care obligatoriu trebuie continuate aproape cu caracter permanent – distanțarea, portul măștii în interior – extrem de important, măsurile de igienă, evitarea aglomerărilor mari, aceste lucruri trebuie să înțelegem că vor rămâne în continuare.

Evident, Guvernul va dezbate în ședință de guvern această chestiune, dar, repet: măsurile restrictive propuse pentru continuarea stării de alertă vor fi mai puține decât sunt acum în vigoare.

Și, în final, mă adresez parlamentarilor, Parlamentului, care trebuie să ia în dezbatere această prelungire a stării de alertă.

Stimați parlamentari, fiți responsabili! Gândiți-vă că virusul nu dispare printr-un vot în Parlament. Dar dacă sprijiniți Guvernul, atunci putem să controlăm eficient – și am dovedit-o, putem să controlăm eficient această răspândire a epidemiei.

Vreau să subliniez în mod expres: Guvernul a luat cele mai bune măsuri, a luat măsurile care au dus la o răspândire foarte limitată a acestei epidemii.

Ați urmărit probabil un studiu foarte nou al unui institut prestigios din Londra. Ne spune că, fără aceste măsuri, în lume, mai ales în Europa, am fi avut milioane de decese.

Faptul că am impus noi, în România, din timp aceste măsuri ne-a făcut să controlăm răspândirea epidemiei cât de mult s-a putut controla.

Stimați parlamentari, nu puneți sub semnul întrebării acum, la final, aceste măsuri care s-au dovedit a fi corecte!”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit PSNews.ro

PSD exclude prelungirea stării de alertă

PSD a anunțat luni, prin vocea președintelui său interimar că se opune prelungirii stării de alertă și-i impută ministrului Sănătății că nu ar prezenta argumente „solide” pentru a justifica această intenție. Sub titlul „PSD nu mai vrea continuarea Klaustrofobiei ca model de guvernare a țării!”, Marcel Ciolacu, președinte interimar al PSD a lansat un atac la adresa președintelui țării și a ministrului Sănătății.

Ministrul Sănătății vrea să ne țină și după 15 iunie în stare de alertă, deși nu ne prezintă vreun argument solid pentru asta. Nici nu are cum fiindcă nu este expert în epidemiologie, ci mai degrabă în măști vândute fără bon fiscal, la farmacia familiei”, spune Marcel Ciolacu într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook.

Și parlamentarii Pro România vor vota împotriva prelungirii stării de urgență, potrivit unui anunț făcut luni după-amiază Victor Ponta.

Vom face exact ce am făcut şi la votul anterior, atunci când toţi parlamentarii Pro România am votat împotriva instituirii stării de alertă. Dacă credeam în urmă cu trei săptămâni, cu atât mai mult credem acum că, din punct de vedere economic, în primul rând, România nu mai poate să stea într-o stare care prevede atât de multe restricţii. În al doilea rând ca psihologie socială, în acest weekend a fost aşa, un fel de descătuşare a oamenilor după trei luni de închis. Și, în al treilea rând, analizând cifrele ţărilor din jurul nostru, absolut toate, România are, într-adevăr, cel mai mare număr de persoane infectate, cel mai mare număr de persoane decedate şi a avut cele mai dure restricţii. Deci aceste restricții nu au fost în direcția bună”, a spus Ponta.

„Cred că de data asta cei de la Guvern trebuie să gândească mai puțin milițienesc și mai degrabă uitându-se la ce se întâmplă în jurul nostru”, a adăugat el.

De cealaltă parte, membrii Uniunii Salvaţi România (USR) vor decide marţi, în urma unei şedinţe, modul în care vor vota în Parlament propunerea de prelungire a stării de alertă, după data de 15 iunie.

Vom avea mâine (marţi – n.r.) o şedinţă cu grupul parlamentar pentru a stabili cum se votează”, a declarat luni, preşedintele USR, Dan Barna. El a adăugat că, de principiu, USR consideră că alegerile trebuie desfăşurate la termen.

Facem precizarea că pe 15 iunie starea de alertă se va încheia în România, astfel că în lipsa unui decret care se prelungească o parte din restricții, ele vor fi anulate chiar începând de la acea dată.

După declararea stării de alertă, pe 15 mai, autoritățile au putut să mențină o serie de restricții. De exemplu, în cazul deplasărilor în între localități a fost nevoie la început pentru declarații pe proprie răspundere, eliminate ulterior. Pe aceeași bază, s-a impus portul măștii de protecție în spații închise, s-a menținut decizia ca mall-urile și restaurantele să rămână închise, evenimentele culturale, private sau competițiile să se desfășoare cu un număr redus de participanți sau fără spectatori.

Totodată, s-au putut aplica amenzi pentru încălcarea măsurilor de izolare sau de carantină. În perioada stării de alertă, unele restricții au fost ridicate gradual. Dacă parlamentul nu încuviințează prelungirea stării de alertă, toate restrictiile vor fi ridicate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.