Skip to content
Ediția de astăzi

PSD pregătește o guvernare alternativă și ar vrea împărțirea puterii: ”Nu-i normal ca o coaliție de 51% să ia 90% din funcții”

Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, a declarat că propunerea lui Marcel Ciolacu – modificarea Constituției astfel încât să fie declanșate alegeri anticipate imediat ce un partid părăsește coaliția de guvernare – ”ar stabiliza mult mai bine regimurile politice”. ”Nu s-ar mai face atâtea tranzacții și n-ar mai apărea atâtea soluții imorale, cum știm din trecut, numai să stea partidele la putere”, a spus Dîncu. Social-democratul a adăugat că puterea în stat ”ar trebui împărțită” și că nu e normal ca o coaliție care abia are 51% din Parlament să ia 90% din funcțiile importante.

”Când faci o coaliție ar trebui să o faci din timpul campaniei electorale, să-ți pui în acord proiectele politice, pentru că știi că stai 4 ani la guvernare împreună și să încerci să nu faci jocuri politice în interiorul coaliției.  Ideea lui Marcel Ciolacu ar sanitariza relațiile dintre partide și relațiile în cadrul sistemului politic, ceea ce ar fi o idee bună. Marcel Ciolacu a spus și că suntem pregătiți să preluăm guvernarea. Noi am făcut un buget, avem o echipă și, împreună cu colegii mei, construim Consiliul Național unde vom avea departamente care monitorizează fiecare mișcare guvernamentală, unde vor fi propuse soluții de alternativă. Vom face un plan de guvernare alternativ la ceea ce face puterea. Eu așa am făcut când conduceam la un moment dat comunicarea Guvernului Năstase și mă ocupam de planificare politică, mă uitam ce propunea opoziția și preluam de la ei, e normal. Nu sunt cererile lor personale, ci cererile oamenilor. Puterea ar trebui împărțită, nu cum se întâmplă la noi, că faci o coaliție de 51% și iei 90% din posturi”, spune Dîncu, potrivit PSNews.ro.

De asemenea, acesta susține că „Guvernul Cîțu ar face o bucurie românilor dacă ar pleca acasă, PSD fiind pregătit să preia guvernarea, însă nu am face orice fel de concesie, așa cum cred unii, doar pentru a ajunge la putere”.

Întrebat dacă ar accepta o propunere pentru funcția de premier, social democratul susține că a trecut acea vreme și că PSD ar avea alte opțiuni mai bune pentru această funcție.

„Nu m-am gândit la acest proiect. Aș fi avut altădată resurse pentru asta, acum însă nu mă gândesc să fiu premier. Știu oameni foarte buni din partidul nostru care ar putea să fie premier. Aș putea să lucrez într-o echipă cu oameni, aceștia sunt mai mulți, nu vreau să îi nedreptățesc și nici să spună că fac jocuri, dar aceștia sunt cei mai buni comunicatori ai noștri pe care îi vedeți astăzi la televiziune”, a conchis Vasile Dîncu.

Săptămâna trecută, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a lansat în spațiul public ideea alegerilor anticipate, spunând că partidul are specialiștii necesari pentru a prelua Executivul. ”Am făcut această ofertă la început și se dovedește că am avut dreptate, nu președintele și ambițiile președintelui. Uitați-vă de ce e în stare Guvernul său! Avem specialiștii necesari, iar PSD nu se dă la o parte dacă e nevoie să participe la formarea unui guvern”, a transmis liderul PSD. În ciuda retoricii, alegerile anticipate reprezintă un culoar mult prea îndepărtat pentru PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.