Skip to content
Recent

Republica Moldova: Maia Sandu, prima femeie președinte din istoria ţării

Facebook

Maia Sandu este economistă şi are o bogată experiență în domeniul public/privat din Republica Moldova şi din străinătate.

S-a născut în comuna Risipeni, raionul Fălești, RSS Moldovenească, Uniunea Sovietică (24 mai 1972) în familia lui Grigorie și Emilia Sandu. Nu e căsătorită. Vorbește româna, engleza, rusa și spaniola, potrivit PSNews.ro

A studiat la Academia de Studii Economice a Moldovei, Facultatea Management (1989 – 1994), iar ulterior, la Academia de Administrare Publică, relații internaționale (1995 – 1998). În 2010 a obținut titlul de Master în administrație publică la Universitatea Harvard (SUA).

A fost consilier la Ministerul Economiei, consultant al Guvernului, ministru al Educației sau consilier al Directorului executiv al Băncii Mondiale (2010).

În perioada 2008– 2009 a fost consultant în cadrul Guvernului Republicii Moldova, pe vremea când prim-ministru era actuala parteneră de coaliție, Zinaida Greceanîi de la Partidul Comuniştilor pe atunci, acum, de la partidul pro-rusului Igor Dodon, PSRM.

Maia Sandu este președinte al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), aleasă la Congresul de constituire din 15 mai 2016 și realeasă în funcție la Congresul II al formațiunii din 10 septembrie 2017.

Și-a început activitatea politică în iulie 2012 odată cu acceptarea propunerii Alianței pentru Integrare Europeană (AIE) de a deveni ministru al educației pentru reformarea complexă a sectorului de educație, funcție pe care a exercitat-o timp de 3 ani, în perioada 2012–2015. În calitate de ministru, Maia Sandu a realizat adoptarea noului Cod al educației pentru asigurarea funcționării durabile a sistemului educațional.

În iulie 2015 a fost propusă la funcția de prim-ministru de către Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), însă nu a fost acceptată de toți membrii Alianței de guvernare. În decembrie 2015 a lansat propria platformă politică “În /pas/ cu Maia Sandu”, care a evoluat spre transformarea în Partidul Acțiune și Solidaritate.

La data de 8 iunie 2019 a fost desemnată și aleasă în funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova. În aceeași zi Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat neconstituțională desemnarea Maiei Sandu în funcția de prim-ministru.

A izbucnit o criză politică, guvernul Filip refuzând să predea puterea. În cele din urmă, Curtea Constituțională și-a anulat deciziile la 15 iunie, Plahotniuc a părăsit țara și guvernul Sandu a rămas singurul guvern legal.

Pe 12 noiembrie 2019, guvernul condus de Maia Sandu a fost demis prin moțiune de cenzură, înaintată de PSRM, votată în cadrul ședinței Parlamentului de 63 de deputați din fracțiunile PSRM și PDM.

Ea locuieşte la Chişinău, într-un apartament cu două camere, şi conduce o Toyota RAV 4.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.