Skip to content
Focus Recent

Rusia este tot mai aproape să blocheze exploatarea gazelor din Marea Neagră

Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.64/2016 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012 a fost adoptată miercuri, 20 iunie, de plenul Camerei Deputaților.  Președintele PNL Mehedinți Virgil Popescu a anunțat că PNL a votat pentru aprobare, însă a tras un semnal de alarmă că țara noastră riscă să devină în viitorul apropiat dependentă de gaz rusesc, dacă nu se încep lucrările de exploatare a gazelor din Marea Neagră.

Partidul Național Liberal a votat pentru aprobarea acestei ordonanțe 64 și eu sunt surprins de ce aud de la acest microfon, pentru că toți am votat, din ce am văzut au fost vreo trei voturi împotrivă. Ori e bună, ori nu e bună dragi colegi? PNL a cerut de două ori în cursul anului trecut întoarcerea la comisii pentru că era într-o formă în care România era în procedură de infringement. Da, s-a mărit prețul la producător. S-a liberalizat de fapt prețul la producător, care a dus la o creștere a prețului, dar eu îmi aduc aminte anul trecut de o măsură a Guvernului PSD prin care a luat 90% din dividendele companiilor din energie. Atunci au fost buni banii aceștia dragi colegi de la majoritate? Atunci au fost buni. Păi vorbim cu două măsuri? Ori lăsăm companiile să meargă pe piața liberă să își vândă produsul, respectiv gazul, să facă profit pe care să îl luați dvs. la bugetul de stat sau guvernele care vor veni, ori ținem totul sub control. Prețul la consumator este în continuare reglementat, este în continuare până în 2021, reglementat de ANRE. M-am uitat și eu în factura de gaze pe care am plătit-o acum câteva zile, în București. Și am văzut că a crescut tariful. Și m-am interesat. A crescut pentru că a crescut tariful de distribuție și mă întreb de ce?!? De ce un distribuitor din București trebuie să aibă tarif mai mare? Are vreo legătură cu prețul gazului? Stau să mă întreb…în fine, s-a crescut tariful de distribuție. Ok. Dar de aici să spunem că este 120 prețul când pe bursă m-am uitat alaltăieri și am văzut că se vinde cu 89(n.red. lei pe MWh), e mult. Eu cred că această lege, ca să închidem subiectul, este binevenită, este bine că s-a aprobat, în sfârșit cred că acum putem închide procedura de infringement. România iese din infringement sper după această lege și nu cred că obligarea tranzacționărilor, cum ați spus, cu 50% pe bursă și 50% prin contracte bilaterale va ajuta exploatarea gazelor din Marea Neagră, pentru că acolo trebuie să avem contracte bilaterale pe termen lung. Ori dacă noi obligăm pe cei care vin să investească miliarde să se ducă cu gazele pe bursă și or vedea ei ce or vinde, atunci nu vom avea niciodată exploatări din Marea Neagră. Și asta înseamnă că rezervele onshore, de pe pământ, vor scădea. Asta înseamnă dependență de gazul rusesc și vă întreb de aici, de la tribuna Parlamentului, asta vrem? Eu nu cred că asta vrea nici Parlamentul României și nici poporul român. Dragi colegi haideți să spunem lucrurile cum trebuie, să dăm drumul la exploatările din Marea Neagră pentru că le ținem blocate la Comisia de Industrii, pe niște lucruri – nu știu de ce încă, și haideți să terminăm o dată, să ne punem pe treabă”, a declarat vicepreședintele Comisiei pentru Servicii și Industrii.

Prin legea privind aprobarea OUG pentru modificarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 s-a încercat remedierea situației juridice pe baza căreia Comisia Europeană a considerat că România a încălcat art. 35 și art.36 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene și art.40 lit.c din Directiva 2009/73/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009, privind normele comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale și de abrogare a Directivei 2003/55/CE precum și necesitatea de a reglementa, prin lege, obligația furnizorilor de a achiziționa gazele naturale pe care le furnizează clienților finali, în condiții de eficiență economică, pe baza unor proceduri care să asigure caracterul transparent al procesului de achiziție a gazelor naturale și, în același timp, tratament egal și nediscriminatoriu al persoanelor care participă la procedura de achiziție a gazelor naturale, în calitate de ofertanți și a obligației producătorilor sau a afiliaților acestora, după caz, precum și a furnizorilor de gaze naturale de a stimula tranzacționarea efectivă a unor cantități minime de gaze naturale pe piețele centralizate.

1 comentariu la “Rusia este tot mai aproape să blocheze exploatarea gazelor din Marea Neagră

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.