Skip to content
Focus Recent

Scandal pe alocațiile copiilor! Șantaj politic sau populism ieftin?

Copiii sunt un punct sensibil când e vorba de raportare la acest subiect. De aceea, de exemplu, când e vorba de a dezvolta o afacere mulți merg pe ideea de a dezvolta ceva care este destinat copiilor pentru că știu că părinții renunță la altceva pentru a le asigura copiilor ceea ce își doresc.

Acest subiect este ”exploatat”, adeseori, și din punct de vedere politic. Iar asta s-a văzut în ultimul an. Debutul scandalului pentru majorarea alocațiilor pentru copii a fost în 2019 când parlamentarii PNL au reușit să adopte un amendament la bugetul pe anul 2019 care prevedea majorarea cuantumului. Vai ce scandal a mai fost. PSD-ul de atunci condus de Liviu Dragnea a încercat să își asume ”victoria”, nu a fost ”chip”. Liberalii nu au ratat ocazia să își bifeze victoria.

Între timp, cum s-ar spune în popor – roata se întoarce. Între timp PNL a ajuns la guvernare și, GHICI, cei de la PSD și-au trecut și ei un amendament care prevede majorarea alocațiilor copiilor pentru 2020. În ziua votului s-a văzut nedumerirea din ochii parlamentarilor PNL, pentru că știau că sunt puși într-o situație din care orice ar face vor avea de pierdut ceva.

La cum a fost construit bugetul pe 2020 orice majorare înseamnă ”panică”. Și, cumva, încă e panică. Și a început iar SCANDALUL. Legea nu a fost promulgată, iar cei de la PSD scriu texte lacrimogene că mor de grija copiilor românilor că hainii aștia de la PNL nu vor să majoreze alocațiile. Putem înțelege, la nivel intelectual, zbaterea, că așa e în Opoziție: te plângi de ce fac cei de la putere.

Care este poziția PNL? Ministrul de Finanțe Florin Cîțu a precizat că, în cazul în care legea alocațiilor va fi promulgată, se va găsi o soluție de plată fără a majora deficitul bugetar.

La momentul când bugetul a fost construit, nu a cuprins alocaţiile, pentru că Legea alocaţiilor nu este promulgată încă. Aş vrea doar să facă precizare: am văzut multe decizii iresponsabile în ultimii ani în Parlamentul României, pe care trebuit să le corectăm acum. Una a fost cea cu TVA defalcat, pe care am eliminat-o tot prin Ordonanţă şi ţineţi minte cum se prezenta, ca soluţia magică pentru a creşte colectarea de TVA. N-a fost aşa şi am spus de la început. Aş fi vrut mai multă responsabilitate din partea Parlamentului României pe dublarea alocaţiilor, pentru că nu există nicio sursă de finanţare. Atunci când introduci o cheltuială în buget, ar fi bine şi frumos să lăsăm politica deoparte şi să punem şi o sursă de finanţare. Ce aş fi vrut să înţeleagă oamenii e că nu nu-i fac rău lui Florin Cîţu că aruncă şi o cheltuială asupra României, ci situaţiei generale„, a spus ministrul de resort.

Pe de altă parte am putea remarca și ipocrizia PSD care nu vrea să voteze eliminarea pensiilor speciale, dar plâng de grija copiilor. Ca să nu mai menționăm că în timpul guvernării lor nu au fost cei mai economi și nu prea s-au gândit la resursele publice sau la modul în care cheltuiesc banii românilor, pentru a lăsa loc de mai bine pentru viitorul copiilor românilor.

Oare ce vor face cei de la PNL? Se vor baza pe buna înțelegere a românilor și speră că se vor gândi la viitor și vor fi conștienți că orice majorare e binevenită, dar nu în situația actuală sau vor ceda presiunilor? Dar noi ce am vrea să facă? Rațional vorbind. Ce preferăm? Acum sau ne gândim și la mâine?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.