Skip to content
Focus Recent

Scandalul continuă – Ministrul de interne acuză protestatarii că au atacat jandarmi

Au trecut mai bine de 10 zile de la protestul Diasporei, când au fost violențe, dar se pare că situația se complică din ce în ce mai mult. Aproximativ 300 de persoane au depus plângeri la Parchetul Militar București în care s-au plâns că au fost agresați de jandarmi la protestul din data de 10 august.

Procurorii au audiat peste 130 de persoane. Pe de altă parte, ministrul de Interne Carmen Dan a susținut duminică, 19 august, o serie de declarații prin care a lăsat de înțeles că intervențiile jandarmilor au fost justificate.

Astăzi mi-a fost prezentat raportul privind evenimentele din data de 10 august, raport pe care l-am solicitat săptămâna trecută tuturor structurilor ministerului implicate în organizarea și desfășurarea acelei misiuni.
Vreau să fie foarte clar de la început – acest raport nu are rolul de a stabili vinovății. Noi nu suntem o instanță de judecată! Încep prin a prezenta scuzele mele tuturor acelora care au avut de suferit in urma violențelor de săptămâna trecută, fie ei civili sau militari jandarmi.  Chiar dacă în prezent sunt în desfășurare o serie de anchete penale, pentru opinia publică avem datoria să contribuim la aflarea adevărului despre evenimentele din acea seară. Nu am nicio ezitare să prezint acest raport Comisiilor de Apărare din Parlament, Guvernului României sau CSAT, dacă acest lucru îmi va fi solicitat. Și pentru că s-a vorbit în aceste zile de o eventuală convocare a mea la Comisia de Apărare, Ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților, vă informez că până în prezent nu am primit nicio invitație oficială în acest sens, dar sunt oricând gata să prezint aceste date, în mod integral, membrilor Comisiei. Pentru ce s-a întâmplat în acea seara, până la această dată au fost deschise 21 de dosare penale – 3 dintre acestea cu Autor Necunoscut. În aceste dosare, sunt cercetate 20 de persoane. 3 persoane au fost arestate, iar 2 au fost puse sub control judiciar. De asemenea, au fost aplicate 64 de amenzi contravenționale”, a declarat ministrul de Interne.

Carmen Dan susține că jandarmii au acționat pentru că au existat persoane violente.

Este un proces dificil și un efort consistent să vizualizezi un volum atât de mare de imagini – pentru cunoscători: e vorba de aproximativ 2 TERABAIȚI de filmări, în care să surprinzi persoanele violente, ca apoi să le poți introduce într-un proces de comparare și identificare după fotografie sau imagine. Până acum Jandarmeria a identificat sute de persoane care au comis violențe. Aceste persoane au fost surprinse în imaginile vizionate și se află acum în acest proces de identificare. Fata de acțiunile jandarmilor implicați în misiunea din data de 10 august, a fost începută o verificare internă, și până în prezent au fost identificate 5 situații susceptibile de comiterea de abuzuri împotriva unor persoane care nu au săvârșit acte de violență. Această activitate începută de Jandarmeria Capitalei va continua, iar rezultatul verificărilor va fi înaintat Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General, unde se instrumentează deja un dosar penal. Chiar dacă inițial s-a dorit ca adunarea publică din data de 10 august sa fie una legală, protestul nu a fost asumat de niciuna dintre numeroasele organizații și platforme civice care au inițiat, susținut și promovat acest eveniment. Nu a existat astfel un organizator care să-și asume responsabilitatea legală!
Natura clasificată a documentului este dată de faptul ca unele informații din cuprinsul acestuia vizează datele pe care MAI le-a solicitat celorlalte instituții din domeniul securității naționale. Din aceste considerente, unele aspecte nu vor putea fi dezvoltate aici. Conform datelor cuprinse în raport, și care pot fi făcute publice, în pregătirea misiunii din data de 10 august, MAI a solicitat serviciilor de informații partenere date privind posibilele riscuri asociate acestui protest. Fluxul informațional a vizat aspecte generale, fără a avea caracter de noutate pentru economia misiunii și nu de natură a surprinde aspecte grave care ar fi impus decizii sau acțiuni cu caracter special…. În ceea ce privește persoanele civile, majoritatea au reclamat expunerea la gazele iritant lacrimogene. Dacă Jandarmeria are o lege care prevede dreptul de a utiliza substanțe iritant lacrimogene și echipamentul de intervenție din dotare, nu există o lege care să dea dreptul protestatarilor sa folosească pietre, bări metalice sau alte obiecte contondente în timpul unui protest. Urmare a incidentelor petrecute la manifestația publică din 10 august, 452 de persoane, dintre care 33 de jandarmi, au necesitat asistență medicală la fața locului. Din totalul persoanelor, 70 au fost transportate la spital, 14 fiind jandarmi, iar 9 au rămas internate cel puțin 24 de ore. Dintre cele 9 persoane spitalizate, 3 au fost jandarmi. Asta în condițiile în care jandarmii au avut mijloace de protecție proiectate să reziste la diferite tipuri de lovituri”, a mai precizat ministrul de Interne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.