Skip to content
Ediția de astăzi

Se anunță mișcări spectaculoase de trupe în ALDE. Cu ce „zestre” vine Tăriceanu la moțiune și de ce nu trece nici cu ajutorul lui Ponta

ALDE, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, cel care până nu deunăzi forma coaliție de guvernare cu PSD, a rămas fără grup parlamentar și la Camera Deputaților, după ce grupul de la Senat s-a desființat.

Surse politice au declarat pentru PSnews.ro 13 deputați ALDE, nemulțumiți de alianța cu Victor Ponta se pregătesc să își facă un grup parlamentar care să fie sub conducerea PSD. Amintim că după decizia de excludere din partid a celor trei deputați ALDE care au acceptat propunerea Vioricăi Dăncilă de a fi nominalizați pentru funcții guvernamentale, alți doi deputați au demisionat din grupul partidului de la Camera Deputaților.

Facem precizarea că potrivit regulamentului, un grup parlamentar trebuie să conțină cel puțin 10 deputați care au candidat în alegeri pe listele aceluiaşi partid politic. În acest moment, din cei 19 deputați ALDE, 5 au fost transferați în timpul mandatului de la alte partide, iar odată cu alți 13 deputați care vor pleca, Călin Popescu Tăriceanu rămâne fără grup și la Camera Deputaților.

Nici la Senat situația nu este prea roz pentru Călin Popescu Tăriceanu. După decizia de eliminare a lui Meleșcanu din ALDE, partidul lui Tăriceanu a pierdut și grupul parlamentar din Senat, deoarece, potrivit regulamentului, este nevoie de șapte parlamentari pentru a forma un astfel de grup, iar prin plecarea lui Meleșcanu au mai rămas șase. Surse politice au dezvăluit pentru PSnews.ro că doar 1 senator va merge alături de Tăriceanu în noul grup parlamentar creat cu Victor Ponta.

Practic, după stratagema „ieșirea de la guvernare și alianță cu PRO România”, Călin Popescu Tăriceanu a rămas fără grupuri parlamentare și cu 2 senatori (din 8) și 6 deputați (din 19).

Zestrea lui Tăriceanu pentru moțiune: 7 parlamentari

Situația complicată în care se află Călin Popescu Tăriceanu devine și mai complicată pentru demersul opziției de a înlătura Guvernul Viorica Dăncilă. PSnews.ro a calculat, după ultimele informații, cum stau lucrurile la nivel de grupuri parlamentare şi, în acest context, numărul de voturi de care actuala opoziție ar avea nevoie ca să învingă Guvernul Viorica Dăncilă.

Astfel, am constatat că aritmetica parlamentară nu prea este de partea opoziției în acest caz. Chiar dacă Victor Ponta se va decide într-un final să voteze moțiunea de cenzură, numărul nu va fi necesar pentru ca aceasta să și treacă. Practic, rămânând cu doar 8 parlamentari, „zestrea” cu care Călin Popescu Tăriceanu vine este destul de săracă.

Partidul Naţional Liberal are 94 de parlamentari(69 deputaţi şi 25 de senatori), USR are 40 de parlamentari(27 de deputați și 13 senatori), Partidul Mișcarea Populară(PMP) are 12 parlamentari(deputați), UDMR vine cu 30 de parlamentari(21 de deputați și 9 senatori), iar ALDE cu 8 parlamentari (2 senatori și 6 deputați). Astfel, cei care s-au alăturat până acum, cel puțin la nivel declarativ, demersului de a da jos Guvernul Dăncilă au un total de 184 de voturi, un număr insuficient ca moțiunea să treacă.

Moțiunea de cenzură nu trece nici cu voturile PRO România

Nici cu ajutorul lui Victor Ponta, moțiunea depusă de opoziție nu are șanse să treacă. La un simplu calcul, cei 27 de parlamentari ai lui Victor Ponta sunt insuficienți ca moțiunea de cenzură să treacă. Drept urmare, „salvarea” ar putea veni de la neafiliați sau minorități (în jur de 20-30 de parlamentari).

Devine, astfel, o nouă păcăleală marca Victor Ponta faptul că moțiunea de cenzură depinde de voturile celor de la PRO România, care a firma recent că, dacă premierul Viorica Dăncilă nu va veni până miercuri în Parlament cu un guvern restructurat, parlamentarii formaţiunii sale vor vota moţiunea de cenzură.

„Aşteptăm ca miercuri doamna Dăncilă să vină cu formula de restructurare a Guvernului. Dacă nu vine miercuri – şi practic suntem în situaţia în care în plus faţă de Ministerul Mediului, al Energiei, Relaţia cu Parlamentul, Ministerul de Interne, cred că miercuri sau joi nu o să mai avem nici ministru al Educaţiei, atunci e foarte clar că nu avem nicio altă variantă, am făcut tot ceea ce ţinea de noi, să încercăm să găsim o soluţie raţională – vom vota toţi parlamentarii PRO România moţiunea de cenzură pe care sper să o depună cei de la PNL şi USR”, declara Ponta, la Palatul Parlamentului.

Potrivit procedurii parlamentare, o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Pentru a fi adoptată, o moţiune de cenzură are nevoie de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, în acest caz 233 de voturi, în contextul în care Parlamentul are un număr total de 465 de senatori şi deputaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.