Skip to content
Recent Social

Se relansează școlile profesionale

Discuția despre învățământul profesional a redevenit de actualitate. Ministrul Muncii Marius Budăi a anunțat că școlile profesionale se vor relansa în viitorul apropiat, ca o soluție la criza de personal de pe piața muncii.

Suntem în discuţii cu Ministerul Educaţiei. Sunt măsuri pe care le-am gândit şi le-am luat din timp, prin încurajarea mediului de afaceri de a forma ucenici. Este o măsură foarte importantă, cu un sprijin material foarte consistent, de 2.250 de lei pentru fiecare ucenic format, pe lună, pentru întreprinzători. În acest sens, am coborât nivelul unde o persoană poate participa la ucenicie, de la 8 clase la 4 clase, şi acum , în funcţie de complexitatea muncii, perioada de ucenicie durează de la 1 la 2 ani, iar în această perioadă întreprinzătorii primesc un sprijin de la stat în valoare de 2.250 lei pentru fiecare ucenic format”, a declarat ministrul Muncii la Digi 24.

atele Eurostat arată că în prezent România se află mult în urma statelor membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește mecanismul de finanțare al învățământului profesional.

„În urma deciziei de închidere a școlilor de meserii, în doar trei ani numărul celor înscriși în educația profesională a scăzut de la 189.000 (în 2008)la doar 12.000 (în 2011).A rezultat astfel o desincronizare totală pe piața muncii și o scădere dramatică a atractivității domeniului, în ciuda nevoii crescute de forță de muncă. În prezent, peste 65 la sută dintre angajatori declară că au probleme în a găsi meseriași pregătiți”, anunțau liberalii din Mehedinți acum un an de zile când lansau campania „Fii Meseriaș” .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.