Skip to content
Ediția de astăzi

Staţii noi de Monitorizării a Calității Aerului în Mehedinți

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor Costel Alexe a anunțat că teţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) se va extinde cu 17 noi staţii, printr-o investiţie în valoare de 81 de milioane de lei, sumă ce va acoperi şi implementarea unui sistem de prognoză a calităţii aerului. Județul Mehedinți intră în acest program de investiții.

Astăzi, facem una dintre cele mai mari investiţii pe care le-a făcut statul român în ceea ce priveşte calitatea aerului, în valoare de 81 de milioane de lei, din care 74 de milioane de lei vor fi fonduri europene nerambursabile, iar banii ajung la noi prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, Axa prioritară 4. Am anunţat în urmă cu câteva săptămâni că vom investi foarte mult în această perioadă în tot ce înseamnă monitorizarea calităţii aerului. Am spus atunci că vom creşte cu 40% punctele de monitorizare din cadrul Reţelei Naţionale de Calitate a Aerului, care astăzi funcţionează cu 148 de staţii, şi, prin investiţiile pe care le facem fie din fondurile nerambursabile sau cele guvernamentale vom reuşi să adăugăm încă 60 de noi staţii. 17 din cele 60 de staţii noi vor fi finanţate prin fonduri europene, respectiv prin contractul pe care astăzi cu domnul ministru Marcel Boloş îl semnăm. Aceste staţii vor ajunge în judeţele Alba, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Brăila, Dâmboviţa, Galaţi, Gorj, Harghita, Mehedinţi, Olt, Prahova, Sibiu, Tulcea, Vaslui şi Vrancea. Vom schimba modul de funcţionare cu 180 de grade privind calitatea aerului în România„, a declarat Costel Alexe.

Ministrul de resort a menţionat, totodată, că prin contractul parafat marţi va fi implementat şi un sistem de prognoză a calităţii aerului, ce poate fi consultată în fiecare zi de populaţie.

Prin acest contract de finanţare vom investi şi într-un sistem de prognoză a calităţii aerului. Exact cum astăzi avem o prognoză meteo, vom avea şi una privind calitatea aerului, pe care populaţia o va putea consulta zilnic. Prognoza va furniza informaţii cu privire la nivelul poluanţilor în aer pentru următoarele 24, 48 sau 72 de ore, oriunde în ţară. Asta înseamnă că oricine va şti, de exemplu, de luni, cum va fi calitatea aerului marţi sau miercuri şi astfel vom reuşi să previzionăm multe din problemele de mediu privind calitatea aerului pe care le-am avut în acest an de mandat. Cu asemenea prognoze, oamenii îşi pot face mai bine planurile de ieşire în aer liber, iar autorităţile vor putea impune măsuri pe termen scurt şi vor putea manageria mai bine aceste situaţii de criză. Sistemul va avea nevoie de două instrumente ca să devină realitate: prognoza meteo – care include modelarea deplasării curenţilor de aer şi, evident, o bază unică naţională de emisii de poluanţi pe care o realizăm şi o finanţăm tot prin acest contract de finanţare„, a susţinut Costel Alexe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.