Skip to content
Recent

Studiu de caz manipulare: Sâmbătă ar putea deveni zi lucrătoare!

Apropierea vertiginoasă a perioadei campaniei electorale ascute lupta între partide. Fiecare vânează și speculează ambiguitățile celorlalte partide după care le vând ca ”sigure”, pentru a-și atrage simpatia sau pentru a polariza opțiunile electoratului.

Un astfel de caz îl reprezintă un proiect de lege inițiat de doi deputați liberali, care a fost scos ”din sertare” și făcut public de fostul ministru al Muncii – social democrata Lia Olguța Vasilescu.  Aceasta a anunțat că liberalii vor să facă ziua de sâmbătă zi lucrătoare:

Băieții nu au treabă doar cu bugetarii. Ei vor ca și cei din mediul privat să lucreze o zi în plus pe săptămână. Chipurile „în acord cu salariatul”. Câți patroni întreabă angajații din privat dacă au chef de o zi de muncă în plus, când ei îi cheamă și acum la muncă, deși nu e legal?”, a fost mesajul transmis de Lia Olguța Vasilescu, care a stârnit după aia un întreg val de reacții.

Marți, 3 septembrie, în jurul orelor prânzului Antena 3 titra, cu litere mari, că liberalii vor să facă ziua de sâmbătă zi lucrătoare. Mesajul fostului ministru al Muncii a intrat în ”mașina de propagandă”.

Până să explice liberalii cum stă treaba, cel mai probabil mii de români au început să ”înjure” în barbă politicienii, care stau degeaba și dau legi ca să îi exploateze.

Între timp, liberalul Dan Vîlceanu, unul dintre inițiatori a oferit o serie de explicații cu privire la acest proiect de lege.

🔵1. Nu am depus nici un proiect în care SÂMBĂTA devine zi lucrătoare. Proiectul de lege pe care l-am propus nu schimbă cu nimic programul de lucru de 40 de ore, ci se referă strict la orele suplimentare care sunt și rămân opționale.

🔵 2. Proiectul pe care l-am depus nu impune obligații nici pentru angajați, nici pentru angajatori, ci doar permite celor două părți să își facă programul așa cum doresc. Astfel, angajatorii își rezolvă problema deficitului de personal în perioade aglomerate, iar angajatul primește mai mulți bani dacă DOREȘTE să lucreze într-o zi de repaus.

🔵 3. Repet, orele suplimentare sunt opționale, angajatul alege dacă lucrează sau nu, angajatorul nu-l poate obliga, iar proiectul meu nu schimbă acest lucru. Oferă doar posibilitatea plății în bani și nu cu timp liber în cazul în care orele suplimentare sunt prestate într-o zi de repaus săptămânal.

🔵4. Proiectul este pe circuitul parlamentar și eu sper că toți colegii vor citi cum trebuie și vor înțelege că acesta este și un răspuns la solicitările din piață și vine pe un deficit uriaș al forței de muncă. Recent, Guvernul a suplimentat cu 10.000 de persoane contingentul de lucrători pe piaţa forţei de muncă din România. În plus, angajatorii se plâng că au zeci de mii de locuri de muncă neocupate.

🔵 5. Le-am răspuns la întrebări tuturor jurnaliștilor și celorlalți oameni care m-au întrebat și o să explic de fiecare dată. Viziunea mea asupra politicii în domeniul muncii în România este de simplificare și flexibilizare a pieței muncii”.

Acest studiu de caz este un ”semnal” pentru mulți dintre noi, că trebuie să filtrăm cât mai bine sursele noastre de informare, pentru a nu cădea în capcana manipulărilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.