Vaccinarea unui singur membru al familiei scade aproape la jumătate riscul ca ceilalți membri să se îmbolnăvească de COVID. Este concluzia unui studiu realizat în Suedia, la care au participat aproape două milioane de oameni.
După verificarea vârstei, genului și a diferitelor diagnostice, familiile în care cel puțin un membru a fost vaccinat au fost comparate cu cele în care nimeni nu a primit serul, potrivit PSNews.ro
Diferența a fost uriașă, spun realizatorii studiului: ei au constatat că în familiile în care o singură persoană a fost imunizată, riscul ca celelalte să fie infectate a scăzut cu 45%. Proporția a ajuns la 97% în cazul familiilor în care patru din cinci membri au fost vaccinați anti-COVID.
Laura Ghibu, medic român stabilit în Suedia, a explicat la Digi24 cum a fost făcut acest studiu. „În Suedia, avem această posibilitate, să facem studii statistice, deoarece toate informațiile sanitare ale populației sunt digitalizate și se pot face aceste studii retrospective cu un număr impresionant de participanți. 1,8 milioane de persoane au fost testate în acest studiu și peste 800.000 de familii”, a precizat Laura Ghibu.
„Acest studiu (care arată că o singură persoană vaccinată în familie poate reduce cu 45 la sută riscul de infectare a celorlalți membri – n.r.) este o informație extrem de utilă pentru noi, în România, în acest moment, pentru că poate nu toți în familie sunt convinși să se vaccineze. În familia mea, de exemplu, tatăl meu nu este convins să se vaccineze, dar cum noi toți ceilalți ne-am vaccinat, îl protejăm și pe dânsul”, a explicat medicul. În mod similar, pot fi protejați de către membrii familiei și copiii ale căror vârste nu permit încă vaccinarea.
„Este extrem, extrem de important ca cei care încă se mai gândesc, care încă nu au căzut în acest val de neîncredere împotriva vaccinului să facă acest pas acum.
Suntem într-o situație destul de gravă în acest moment în România, nu mai putem să mai stăm, să ne mai gândim și să ne facem prea multe socoteli. Cine dorește, cine poate, cui permite sănătatea să se vaccineze să o facă acum, protejându-se pe sine și pe membrii familiei”, îndeamnă dr. Laura Ghibu.
Ea a reamintit că și în cazul în care o persoană vaccinată se infectează, face de obicei o formă de boală mai puțin gravă și nu pune presiune pe sistemul sanitar. Trebuie să ne gândim și la asta, în condițiile în care acum, în România, la terapie intensivă, la UPU, „nu mai ai unde pune un ac”, spune Laura Ghibu.
„Îmi amintesc că în perioada în care în Suedia era cea mai gravă situație ni se spunea în fiecare zi: aveți voi, ca populație, o răspundere enormă. Răspunderea este să faceți în așa fel, încât să ne infectăm cât mai lent, ca sistemul sanitar să poată să aibă grijă de noi toți. Această recomandare aș vrea să o fac și eu acum.
Poate că autoritățile nu sunt destul de dure cu niște reguli care să stăvilească răspândirea pandemiei, dar haideți noi, ca o comunitate, să ne facem propriile reguli și să ne protejăm unul pe celălalt”, a spus Laura Ghibu.