Skip to content
Recent

UPDATE Ministerul Justiției avertizează că ordonanța pentru salariile IT-iștilor ar putea fi neconstituțională

UPDATE 18:05

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a confirmat în urmă cu puțin timp că Executivul a adoptat OUG privind salariile.

——————–

Ministerul Justiției avertizează că ordonanța de urgență (OUG) pentru salariile IT-iștilor ar putea fi neconstituțională.

Ministerul Justiției dă aviz pozitiv, dar cu rezerve, pentru ordonanța de urgență care ar corecta unele efecte ale „Revoluției fiscale”. MJ susține că ordonanța poate fi declarată neconstituțională. Chiar și așa, OUG va fi aprobată în ședința Guvern de astăzi. Anunțul a fost făcut de premierul Viorica Dăncilă, potrivit Digi24.ro.

Guvernul anunţă că va corecta nedreptăţile produse de revoluţia fiscală pentru unele categorii de angajaţi. Premierul Viorica Dancilă dă asigurări că, o dată cu această ordonanţă, lucurile vor intra pe făgaşul normal, iar legea salarizării unitare îşi va atinge scopul anunţat: acela de a echilibra sistemul de salarizare.

„Azi adoptăm o serie de măsuri pentru menținerea venitului lunar net la nivelul lunii decembrie 2017. Avem patru categorii: IT, cercetare, persoane cu activități sezoniere, salariații cu dizabilități, cu handicap grav. Pentru ei, statul își va asuma plata unei părți din contribuția de asigurări de sănătate, printr-un mecanism simplificat.

De această facilitate vor beneficia angajații ai căror angajatori nu au reușit din resurse proprii să mențină nivelul salarial la nivelul lunii decembrie 2017 și care nu și-au diminuat totalul cheltuielilor de personal față de luna precedentă”, a afirmat Viorica Dăncilă.

În avizul Ministerului Justiției se arată că „stabilirea în sarcina angajatorilor a obligației de a suporta o parte din sarcina fiscală datorată conform legii de către anumite categorii de angajați ar putea contraveni principiului justei așezări a sarcinilor fiscale stipulat în Constituție”.

„Ministerul Justiției nu își poate asuma responsabilitatea cu privire la efectele aplicării măsurilor, inclusiv cu privire la posibilitatea apariției unor situații litigioase”, mai arată instituția condusă de Tudorel Toader.

În punctul de vedere transmis pe ordonanța care ar trebui să corecteze câteva nereguli provocate de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, Ministerul Justiției arată că situația extraordinară a fost creată prin adoptarea OUG 79/2017, practic ordonanța adoptată de Guvern anul trecut, prin care făcea schimbări la Codul fiscal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.