Skip to content
Recent

USR stă pe un butoi cu pulbere: Dan Barna a decis să se ferească de guvernare

USR stă pe un butoi cu pulbere. Liderii USR au decis, într-o şedinţă care s-a terminat aproape de miezul nopţii, că nu vor intra la guvernare alături de PNL, aşa cum a cerut deputatul Stelian Ion.

Decizia nu a mai fost supusă la vot, însă, astfel că Dan Barna va merge azi la Cotroceni cu acelaşi mandat: alegeri anticipate. Ca variantă de rezervă, USR va vota Guvernul Orban numai dacă liberalii respectă patru condiţii, potrivit PSNews.ro

Potrivit sursei citate, USR ar vrea ca viitorul Executiv să fie doar unul de tranziţie spre alegeri anticipate. Liberalii au refuzat planul USR, iar Dan Barna a venit cu patru cerinţe clare: 1. adoptarea legii pentru alegerea primarilor în două tururi. 2. Votarea Iniţiativei „Fără penali în funcţii publice“. 3. Consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziţia de comisar european, după eşecul Rovana Plumb. 4. Desfiinţarea prin lege a recursului compensatoriu, care a eliberat din închisori peste 20 000 de infractori dintre care mulţi au comis noi fapte de violenţă.

„Toate aceste lucruri se pot întâmpla într-o zi de muncă la Parlament“, a scris Dan Barna pe Facebook.

Ziua și scandalul în USR

Decizia luată în mod autoritar de șeful USR a produs ample nemulțumiri în partid. PSnews.ro a scris luni despre revolta din partidul lui Dan Barna.

DETALII AICI: Revoltă în USR! Aripa anti-Barna îl contrazice pe șeful partidului: vrea intrarea la guvernare cu două portofolii grele

Deputatul USR Stelian Ion a trimis o scrisoare către partid în care cere intrarea la guvernare alături de PNL. Stelian Ion propune ca USR să solicite două ministere: Justiţie şi Mediu. „Rămânând cuminţi pe margine, în următoarele zile se va vorbi doar despre PNL, Iohannis, iar noi vom fi consideraţi ca ăia guralivi şi laşi”, susţine Stelian Ion, în scrisoarea obţinută de Adevarul. „Trebuie să intrăm la rupere”, continuă deputatul USR.

Anterior liderul deputaţilor USR, Stelian Ion, a scris pe un grup intern al formaţiunii că că partidul din care face parte ar trebui să intre la guvernare şi să revendice portofolii precum Justiţia şi Mediul.

O parte dintre USR-işti ar vrea intrarea la guvernare, idee care nu e împărtăşită şi de liderul partidului Dan Barna, şi apropiaţii acestuia. Stelian Ion, liderul deputaţilor USR şi vicepreşedinte al formaţiunii, a publicat pe un grup intern al partidului „un punct de vedere” în care susţine că partidul ar trebui să-şi asume guvernarea, iar portofoliile revendicate să fie Justiţia şi Mediul.

Amintim că Guvernul PSD Viorica Dăncilă a fost demis de plenul Parlamentului, care a aprobat joia trceută moțiunea de cenzură depusă de opoziție cu 238 de voturi ”pentru” și cinci „împotrivă”. Votul a fost secret, cu bile, iar pentru a trece moțiunea de cenzură erau necesare 233.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.