Skip to content
Ediția de astăzi

Viorica Dăncilă are o nouă propunere de comisar european: ce nume conține scrisoarea care va fi trimisă marți la Bruxelles

Premierul încă în funcție, Viorica Dăncilă, are o nouă propunere de comisar european, în persoana tânărului social-democrat Victor Negrescu.

Întrebată marți, la ieșirea din Primăria Săndulești, județul Cluj, despre informațiile potrivit cărora Victor Negrescu ar fi propunerea Guvernului pentru funcția de comisar european, Viorica Dăncilă a spus: „Da, este o variantă domnul Negrescu, având în vedere experiența de care se bucură. A fost europarlamentar, a fost ministrul pentru Afaceri Europene, deci îl recomandă experiența pe care o are pentru funcția de comisar european”, potrivit PSNews.ro

Îl recomandă și Guvernul Dăncilă printr-o scrisoare către Bruxelles?”, este întrebarea unui ziarist, iar răspunsul Vioricăi Dăncilă a fost: „Îl recomandă și Guvernul Dăncilă printr-o scrisoare către Bruxelles”.

Ursula von der Leyen, președintele-ales al Comisiei Europene, se așteaptă ca, odată ce se va forma un nou guvern la București, România să nominalizeze cât mai repede posibil un candidat la funcția de comisar european, a afirmat Mina Andreeva, purtătorul de cuvânt al Executivului UE.

„Este urgent și se așteptă ca, odată ce va exista un guvern în funcție în România, să trimită, cât mai repede posibil, un candidat, și este în contact cu omologii săi din România în acest sens”, a afirmat Andreeva, citată de site-ul Politico Europe.

Mandatul actualei Comisii Europene, condusă de Jean-Claude Juncker, este programat să se încheie pe data de de 31 octombrie, însă este probabil ca mandatul acesteia să fie prelungit cu o lună deoarece noua Comisie Europeană este incompletă, comisarii propuși de Franța, Ungaria și România fiind respinși de Parlamentul European.

Guvernul Viorica Dăncilă l-a desemnat pe Dan Nica pentru postul de comisar european, după respingerea Rovanei Plumb de către Parlamentul UE, însă această propunere nu a fost încă acceptată în mod formal, au notat jurnaliștii de la Politico.

Cine este Victor Negrescu

Victor Negrescu este cadru universitar specializat în domeniul afacerilor europene. Fondator al organizației PES activists România, structură compusă din peste 10.000 de persoane interesate de politica europeană, Negrescu este membru al Partidului Social Democrat din 2005 (fiind anterior membru al Partidului Socialist Francez). Acesta a fost europarlamentar (2014-2017) și ministru delegat pentru afaceri europene (2017-2018).

ACTIVITATE 

Victor Negrescu și-a început cariera profesională în calitate de jurnalist la Radio France Internationale, colaborând în paralel cu prestigioasa revistă Le Monde diplomatique și revista Regard. În același timp acesta a dezvoltat organizația de tineret, AEF România, care a reunit peste 1000 de tineri din toată țara, alături de care a sprijinit organizarea în România a Summit-ului Francofoniei.

Membru al Partidului Socialist Francez încă de la vârsta de 17 ani, Victor Negrescu a devenit membru al Partidului Social Democrat în 2005. În 2007 a creat organizația PES activists România, structură a Partidul Social Democrat, afiliată Partidului Socialiștilor Europeni, compusă în prezent din peste 10.000 de membri și simpatizanți PSD de toate vârstele interesați de politica europeană.

Victor Negrescu este absolvent al programului de MBA franco-român, coordonat de CNAM Paris și ASE București, al programului masteral al IEP Grenoble – Universitatea Pierre Mendes France în domeniul afacerilor europene și internaționale, precum și al Școlii Doctorale al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative în cadrul căreia a urmat un an de stagiu doctoral la Colegiul European din Bruges.

Victor Negrescu și-a început cariera universitară, mai întâi în cadrul Universității Dimitrie Cantemir, pentru a se alătura din 2012 Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. În cadrul SNSPA a dezvoltat Masterul în limba engleză intitulat Development, International Cooperation and Humanitarian Aid, dar și centrul de cercetare Institutul pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare.

Inițiator al mai multor proiecte antreprenoriale de succes în domeniul resurselor umane și comunicării online, Victor Negrescu a făcut parte, înainte de a fi ales în Parlamentul European, din managementul din România a uneia din cele mai puternice companii de outsourcing la nivel mondial. Specializat în comunicare și dezvoltarea afacerii, acesta a contribuit la extinderea companiei până la un număr de peste 2.000 de angajați în România.

În calitate de europarlamentar (2014-2017), Victor Negrescu a activat în Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European și a fost membru în Comisia pentru Bugete, Comisia Juridică și Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie. Negrescu a fost de asemenea membru al Delegației UE pentru relația cu Canada în care a pledat în permanență pentru ridicarea vizelor pentru români, lucru care s-a și realizat ca urmare a acordului comercial dintre UE și partenerii canadieni.

Ales europarlamentarul anului pentru agenda digitală, Victor Negrescu s-a remarcat prin inițierea unor proiecte pilot și acțiuni pregătitoare în valoare de 59,3 milioane de euro în domenii precum sănătatea, educația, cercetarea și antreprenoriatul ce au vizat în mod special România.

Pe durata mandatului, Victor Negrescu a susținut mai multe campanii la Parlamentul European precum aderarea României la Schengen, demers sprijinit de 50.000 de români, și pentru solicitarea sprijinului UE în cazurile de discriminări comise împotriva unor cetățeni români în unele state europene, acțiune girată de semnăturile a 20.000 de cetățeni români.

Deși a ocupat funcția de membru în Parlamentul European doar pentru o perioada limitată, Victor Negrescu a fost raportor principal de opt ori, de 16 ori ”din umbră” și o dată raportor pentru aviz.

Începând cu anul 2015 a inițiat împreună cu un grup de intelectuali de stânga Fundația Stânga Democratică alături de care a organizat mai multe activități împreună cu Fundația Europeană de Studii Progresiste.

Din 29 iunie 2017, Victor Negrescu a devenit ministru delegat pentru afaceri europene, activând în această funcție până în noiembrie 2018. Încă de la preluarea mandatului de ministru, Negrescu și-a propus trei obiective centrale în activitatea sa, ambele fundamentate pe experiența în politica europeană: ​coagularea unei poziții unitare a României de reprezentare în spațiul european, bazate pe consens național, politic și instituțional, ​democratizarea accesului la informațiile de interes public, pe teme europene, dar și dezvoltarea unei noi atitudini în domeniul afacerilor europene.

Ca ministru, Victor Negrescu a gestionat procesul de pregătire a Președinției României la Consiliul UE. În mandatul său au fost formați peste 1.500 de funcționari implicați, au fost adoptate temele de interes ale Președinției din 2019 și programul comun la nivel de Trio, cu Finlanda și Croația, a fost realizat calendarul de activități și evenimente, a fost dezvoltată identitatea vizuală a semestrului românesc și a organizat zeci de dezbateri în toată țara și în străinătate, implicând direct diaspora, privind viitorul UE.

Victor Negrescu a acționat activ pentru protejarea drepturilor românilor din Marea Britanie, contribuind la definirea strategiei Guvernului României în procesul Brexit. Acesta s-a întâlnit cu românii din Regatul Unit și a avut consultări cu echipa de negociere de la nivelul Uniunii Europene.

În calitate de Ministru delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu a avut o contribuție importantă la obținerea de către România a președinției Strategiei UE pentru regiunea Dunării (SUERD). De asemenea, echipa coordonată de acesta a reușit să revigoreze această strategie, instituind un mecanism de coordonare.

Victor Negrescu este un susținător al integrării europene a Republicii Moldova, fiind unul dintre oficialii guvernamentali care contribuie la intensificarea cooperării politico-diplomatice dintre cele două țări. În data de 25 iunie 2018, Victor Negrescu, a prezidat, alături de partenerii din Republica Moldova cea de-a V-a sesiune a Comisiei Interguvernamentale România – Republica Moldova pentru integrare europeană ce a definit direcții strategice esențiale pentru colaborarea bilaterală cu caracter european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.