Skip to content
Recent

Zdruncinăturile burselor. Blănculescu arată când ar putea reintra România în criză EXCLUSIV

Analistul economic Ionel Blănculescu (fost consilier onorific al premierului Victor Ponta și fost ministru delegat pentru coordonarea autorităților de control în guvernul Adrian Năstase) a acordat vineri o declarație pentru PSnews.ro în legătură cu cele două declinuri sensibile cu care s-au confruntat bursele internaționale în această săptămână.

CITIȚI ȘI: Bursele europene, pe roșu. România a avut o pierdere de circa 1,3%

Concret: fostul demnitar a mers pe ideea că nu ar trebui să ne facem griji, întrucât se pare că nu este vorba despre începutul unei crize, ci doar despre „o corecție majoră”, o fază normală în economie. În același context, Ionel Blănculescu a estimat că România ar putea reintra în criză în 2020 sau 2021.

CITIȚI ȘI: Cutremur pe Wall Street. Ce sume au pierdut cei mai bogați oameni ai lumii

„În primul rând, nu putem decide dacă este începutul unei crize sau dacă este o corecție majoră. Tind să cred că încă nu a venit momentul unei crize la nivel global – și acum vorbesc de criză pe ceea ce înseamnă lichiditate economică.

La o perioadă de timp, există o criză, dar normală – ea face parte din cele 4 cicluri economice, care se întind de regulă pe o perioadă de circa 10 ani. Prima fază este înviorarea economică; a doua este creșterea economică sustenabilă; a treia fază este boomul (apogeul) economic (unde suntem noi acum); iar a patra fază este cea de criză (recesiune). După care iar se repetă și tot așa. Dacă vă uitați în România, o să vedeți că aceste cicluri se repetă cam la zece ani: ultima criză a fost până prin 2012-2013, apoi economia a început să se învioreze, a crescut, iar acum suntem în faza de boom economic: toate afacerile merg foarte bine, economia merge, cifrele merg… Probabil că prin 2020-2021 vom intra în fază de criză. Dar nu va fi criza care s-a întâmplat în 2008 în America (o dată la 100 de ani), ci va fi o criză ca o fază a ciclului economic.

Ceea ce vreau să subliniez este că nu cred că ceea ce se întâmplă acum se încadrează la începutul crizei (adică al fazei IV a ciclului economic), ci pur și simplu cred că este o corecție majoră. Din când în când, se aplică niște corecții majore, datorită supraîncălzirii a tot ceea ce se întâmplă. Și probabil că tot ceea ce s-a întâmplat până acum a dus la această supraîncălzire. Piața reglează. Este nevoie de o astfel de corecție, continuând ciclul economic de creștere, apoi de apogeu (așa cum se întâmplă în Europa și în Statele Unite ale Americii la momentul acesta). Deci tind să cred că nu suntem la începutul unei crize economice / financiare, ci pur și simplu suntem în timpul unei corecții majore”, a detaliat Blănculescu.

Întrebat ce am putea vedea la capătul acestei corecții majore, Ionel Blănculescu a răspuns: „Nu există un capăt al ei; există numai o stare”.

„Aceasta este o stare care apare pe timpul celor patru cicluri (noi suntem acum în faza III). Și poate să apară de mai multe ori. Deci pur și simplu este un gen de reglaj, de tuning: efectiv, dacă piața constată că s-a încălzit coșul prea tare… Este exact ca atunci când este foarte cald: la un moment dat, scoți un pulovăr de pe tine. Asta înseamnă o corecție: ți-ai corectat hainele. Eventual mai scoți un pulovăr, după care tu-ți vezi de treabă mai departe – nu se întâmplă nimic. Adică nu ești bolnav (n-ai intrat în criză), să-ncepi să iei medicamente. Pur și simplu, ți-e cald – constați că te-ai îmbrăcat prea gros în ziua respectivă și e nevoie să dai niște haine jos de pe tine, adică să faci o corecție, cum s-ar spune”, a încheiat fostul guvernant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.