Skip to content
Ediția de astăzi

Ziua Europei, sărbătorită pe 9 mai. Ce semnificație are această zi în Uniunea Europeană

În fiecare an, pe data de 9 mai în Europa este sărbătorită pacea și unitatea. Această dată marchează momentul istoric al  „Declarației lui  Schuman”, care era ministrul de externe al Franței, la o conferință  din 1950, a venit cu idea unei noi formațiuni politice de cooperare Europeană, care să facă războiul între statele continentului „de neconceput”.

Propunerea lui Schuman este considerată baza a ceea ce numim azi Uniunea Europeană, de aceea el este cinstit ca unul din părinții fondatori ai Uniunii Europene.

În urma experienței celor două războaie mondiale, Franța a recunoscut că unele valori cum ar fi justiția nu pot fi definite doar în contextul aparatului fiecărui stat.

Era nevoie de mult mai mult decât de o comunitate la nivel tehnic de control al industriilor carboniferă și siderurgică a Franței, Germaniei de Vest și a altor țări sub egida unei Înalte Autorități. Declarația de la 9 mai 1950 a dus la reorganizarea pașnică a Europei postbelice.

Schuman a declarat că ideea Comunității Europene a Cărbunelui și a Oțelului datează dinainte ca el să fie student. El a inițiat politici de pregătire a acestei mari schimbări politice europene în timpul mandatului său de prim ministru al Franței (1947-1948) și al celui de ministru de externe începând cu 1948.

El a predicat despre principiile partajării resurselor europene într-o uniune supranațională și a fost martor la semnarea Statutului Consiliului Europei, la Londra, la 5 mai 1949.

Ce obiective prevedea Declarația lui Schuman :

-Nașterea Europei unite

-Împiedicarea războiului între statele membre

-Încurajarea păcii pe plan mondial

-Transformarea Europei printr-un proces pas cu pas (prin comunități supranaționale sectoriale) cu scopul unificării Europei pe cale pașnică și democratică, incluzând atât Europa de Vest, cât și cea de Est, despărțite pe atunci de Cortina de Fier

-Înființarea primei instituții supranaționale din lume și a primei agenții internaționale anticartel

-Crearea unei piețe unice în toată Comunitatea

-Revitalizarea întregii economii europene începând cu sectorul carbonifer și siderurgic prin procese comunitare similare

-Îmbunătățirea economiei mondiale și ajutarea țărilor în curs de dezvoltare, cum ar fi cele din Africa

Mai întâi s-a format Comunitatea Europenă a Cărbunelui și a Oțelului, dar pe termen lung a fost precursoarea tuturor celorlalte Comunități Economice Europene și a ceea ce este astăzi Uniunea Europeană. La Paris, în acea zi, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a citit în faţa presei internaţionale o declaraţie prin care chema Franţa, Germania şi alte patru state europene să-şi pună în comun producţiile de cărbune şi oţel, aşezând astfel piatra de temelie a unei federaţii europene.

Una dintre cele mai mari dorinţe ale lui Schuman a fost ca războiul să devină „nu doar de neconceput, ci practic imposibil”, având să îşi facă simţite gândurile prin declaraţia care îi poartă numele, în care le-a propus Germaniei şi celorlalte state europene să conlucreze pentru unificarea intereselor economice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.